FINANCES
Economia 03/11/2014

Cursa catalana per l’Espírito Santo

CaixaBank i el Banc Sabadell estudiaran una operació que multiplicaria el seu negoci a Portugal

Albert Martín Vidal
3 min
NOVO BANCO, LA NOVA MARCA COMERCIAL L’Espírito Santo ha quedat dividit en dos nous bancs de cara a la seva venda a entitats estrangeres:  d’una banda, Novo Banco, que és la nova marca comercial del que va ser el primer banc portuguès,  i, de l’altra, el banc dolent creat per traspassar-hi els actius tòxics de l’entitat.

BarcelonaDesprés del rescat i nacionalització de l’Espírito Santo, el govern portuguès va optar per dividir-lo en dos nous bancs: Novo Banco, com a nova marca comercial del que era l’entitat més gran del país, i un banc dolent que engloba els actius tòxics. Era el primer pas de cara a executar la fórmula més ràpida per recuperar part dels 4.900 milions que va haver d’injectar al que era el banc de la família Espírito Santo: vendre’l a entitats estrangeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I malgrat que el perímetre exacte de Novo Banco encara no està definit i que no hi ha obert cap procés formal de venda, l’ARA ha pogut confirmar amb fonts del sector financer que la compra d’aquesta entitat pot convertir-se en una cursa catalana. Efectivament, CaixaBank i el Banc Sabadell es plantegen una adquisició que multiplicaria la seva presència a Portugal, on ja són presents a través de dos bancs en què tenen part de les accions: BPI, en el cas de l’entitat que presideix Isidre Fainé, i Millenium BCP, en el cas del banc que lidera Josep Oliu.

Les operacions d’adquisició estan de moment forçosament verdes i les dues entitats fugen d’estudi quan se’ls pregunta sobre aquesta qüestió en públic. El conseller delegat del primer banc en nombre de clients a Espanya, Gonzalo Gortázar, responia així la setmana passada durant la presentació de resultats de CaixaBank: “És un banc portuguès, correspon a BPI decidir si això té o no encaix”. La seva fredor, però, no oculta una realitat: CaixaBank és, amb molta diferència, el primer accionista de BPI, amb un 44,1% de les seves accions, i té quatre dels set membres del consell d’administració de l’entitat. Per tant, la voluntat de CaixaBank seria decisiva i, segons ha pogut saber l’ARA de fonts del sector, la intenció del banc català és “anar-hi amb molt d’interès”.

La clau de l’operació passaria per les sinergies que podria trobar BPI si es fusionés amb l’antic Espírito Santo pel que fa a negocis i clients. I en el sector es dóna per fet que, si es decidís a llançar una oferta, CaixaBank reforçaria prèviament la seva posició al seu banc portuguès passant a tenir més del 50% de les seves accions.

Oportunitat a l’estranger

La hipotètica compra de Novo Banco enfortiria molt l’aposta de CaixaBank per l’exterior. L’entitat catalana té aquesta assignatura pendent (empitjorada recentment amb els mals resultats que està tenint Erste, el banc en què participa a Àustria) i té al davant l’oportunitat de revertir aquesta situació.

Fonts financeres expliquen que la històrica naturalesa jurídica de La Caixa com a caixa d’estalvis va llastar aquesta sortida a l’exterior perquè alguns bancs no veien amb bons ulls passar a ser integrats per una entitat sense propietaris. Tot i que s’apunta que això es va resoldre amb la sortida a borsa de Criteria, hi ha la impressió generalitzada que la transformació en CaixaBank reforça les seves possibilitats a l’exterior.

Per al Sabadell, l’operació seria més difícil. En primer lloc perquè té només un 5,5% de Millenium BCP, i en segon lloc perquè aquest banc portuguès acaba de suspendre els tests d’estrès (tot i que no necessita recapitalitzar-se). L’operació seria molt similar: concórrer a l’ampliació de capital de BCP, llançar l’oferta per Novo Banco des d’aquesta entitat per aprofitar les sinergies i buscar la fusió entre l’entitat resultant i el mateix Sabadell.

En el sector financer hi ha coincidència sobre el fet que el moment d’intentar aquesta mena d’operacions és precisament quan una empresa passa per dificultats o quan l’economia del país on opera està més baixa. Ningú ha oblidat les operacions del Santander i el BBVA a Llatinoamèrica a principis de la dècada passada en moviments que han sigut claus per al seu posterior èxit.

Tal com va avançar aquest diari, les entitats catalanes poden tenir competència brasilera, ja que tant Itaú com Bradesco han fet arribar el seu interès. D’entre els bancs espanyols, el BBVA i el Santander també poden intentar l’operació.

I mentre aquests candidats es posicionen, l’Espírito Santo continua fent caixa i netejant el seu balanç: acaba de vendre’s la seva filial d’inversions, la de salut i l’asseguradora. El govern portuguès vol recuperar part del que hi ha invertit tan aviat com pugui i la venda de la joia de la corona -Novo Banco- es produirà abans de l’estiu. El procés encara no està clar, però sí que és segur que entre els aspirants n’hi haurà dos de catalans.

stats