CRISI FINANCERA
Economia 09/06/2012

Les 10 dates clau per arribar al rescat de la banca

El sistema financer ha viscut tres reformes, la intervenció de l'Estat per salvar entitats i ha patit suspensos en les proves de solvència europees

Ara
2 min

BarcelonaEl rescat de la banca espanyola s'ha gestat al llarg de tres anys de pressió creixent als mercats i de dificultats financeres per la ressaca de la bombolla immobiliària. Les deu dates claus que expliquen com s'ha arribat fins aquí són:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

-26 de juny 2009 : 1a reforma financera que dóna lloc a la creació del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) per injectar capital a les entitats financeres i complir amb les majors exigències de Brussel·les. El sistema espanyol ja havia donat senyals de debilitat, cosa que va obligar el Banc d'Espanya a intervenir una primera entitat: Caja Castilla-La Mancha.

-23 de juliol 2010: Quatre entitats nascudes de la primera onada de fusions a Espanya suspenen els exàmens europeus de fortalesa (els 'stress tests'), entre elles Unnim i CatalunyaCaixa.

-18 de febrer 2011: 2a reforma financera del govern (ara ja en mans del PP), que eleva les exigències de capitalització de les entitats i propicia una segona onada de fusions.

-22 de juliol 2011: El Banc d'Espanya intervé la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i en destitueix la cúpula. Només uns mesos més tard també s'intervé el Banco de Valencia.

-24 de setembre 2011: CatalunyaCaixa i Unnim acaben també en mans de l'Estat per no poder complir amb les exigències de capital. El FROB passa a controlar-les mentre es busca un inversor. Unnim ha acabat aquest any en mans del BBVA, i CatalunyaCaixa encara s'ha de col·locar i no està clar si serà a través d'una subhasta.

-9 de maig 2012: Bankia esclata. La quarta entitat de l'Estat, incapaç de tornar el préstec que un any enrere li havia concedit el FROB per recapitalitzar-se, acaba en mans de l'Estat.

-11 de maig 2012: 3a reforma financera per sanejar el totxo dels balanços de les entitats. La bola creix i les agències rebaixen amb contundència la nota al gruix del sistema financer espanyol.

-30 de maig 2012: El problema de la banca espanyola porta a màxims la prima de risc, que arriba a tancar en 539 punts, un llindar que havia suposat el rescat financer a d'altres estats com ara Grècia o Irlanda.

-8 de juny 2012: El govern anuncia una nova ronda de sanejaments a la banca, sense donar-ne més detalls.

-9 de juny 2012: L'FMI avança l'informe on xifra en 40.000 milions les necessitats de capital de la banca espanyola i aboca el sistema financer al rescat. L'Eurogrup convoca una reunió d'urgència on el govern espanyol podria concretar si demana formalment l'ajuda als socis de la UE.

stats