Economia 23/04/2018

La despesa en pensions bat rècords i creix un 2,9% a l'abril

La Seguretat Social va destinar 8.965 milions d'euros a pagues contributives el mes passat

Ara
2 min
Si es manté la inflació de l’1,8% en els pròxims anys, els pensionistes hauran perdut un 7% de poder adquisitiu el 2022.

BarcelonaLa Seguretat Social ha destinat, aquest mes d'abril, 8.965 milions d'euros al pagament de les pensions contributives. Es tracta d'una xifra rècord que representa un 2,9% més que el mateix mes del 2017, segons dades publicades aquest dilluns pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el tercer mes consecutiu que el ritme de creixement de la despesa en pensions s'acosta al 3%. Una bona part dels diners (més de 6.300 milions) es van destinar a pagar la nòmina de les pensions de jubilació, seguides de les pensions de viudetat (a les quals es van dedicar 1.540 milions). Per la seva banda, a les pensions d'incapacitat permanent s'hi van destinar 894 milions, les d'orfandat van suposar 130 milions i les pensions en favor de familiars van totalitzar més de 22 milions d'euros.

El nombre total de pensions ha augmentat un 1% més aquest mes, i ara ja hi ha gairebé 9,6 milions de pensions, un nou rècord del sistema. Tot i que la taxa de creixement interanual de l'abril no és de les més altes en la sèrie històrica de l'última dècada, amb aquesta ja s'acumulen 27 mesos consecutius de creixements superiors a l'1%.

En termes mensuals, el nombre de pensions es va incrementar un 0,08%, amb 8.407 noves pensions respecte a les que es pagaven al març. D'aquesta xifra total, més de la meitat –gairebé sis milions– són pensions de jubilació, amb un repunt de l'1,7% respecte a l'abril de fa un any. La mitjana d'aquesta prestació es va situar en 1.080,5 euros mensuals, un 1,9% més que el mateix mes del 2017.

Per la seva banda, la pensió mitjana del sistema, que comprèn les diferents classes de pensió (jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor de familiars) es va situar a l'abril en 934,63 euros mensuals, un 1,8% més. En concret, la pensió mitjana de viudetat es va situar el quart mes de l'any en 653,3 euros mensuals, un 1,3% més que el mateix mes de l'any passat, mentre que la d'incapacitat permanent ha arribat a una quantitat mitjana de 940,7 euros mensuals, amb un increment interanual del 0,5%.

Els jubilats homes cobren de mitjana 450 euros més que les dones

L'edat mitjana del pensionista contributiu és de 72 anys (73 en les dones i 70 en els homes). La major part de les pensions contributives que paga la Seguretat Social es concentren en els trams de més edat, perquè el gruix de les pensions són de jubilació.

Per sexes, el 51,5% de les pensions contributives del sistema les reben dones, enfront del 48,5% que perceben els homes. La pensió de jubilació percebuda per dones, en canvi, es va situar en 801,2 euros a l'abril, en contrast amb els 1.250,5 euros mensuals que reben de mitjana els homes. La bretxa entre els dos sexes, en valors absoluts, és de gairebé 450 euros.

stats