CRÒNICA

Del 'destape' de Jaume Giró al ‘Benvingut, Mister Draghi’

El Cercle tanca la reunió anual amb una jornada intensa

3 min
Pedro Sánchez i Mario Draghi durant la trobada bilateral Espanya-Itàlia al Palau Albéniz de Barcelona.

L’última jornada de la reunió del Cercle d’Economia ha sigut segurament la més sucosa de les tres que hi ha hagut. Normalment el president d’Espanya és qui la clausura, per tant això no era cap novetat. El gran canvi d’enguany és la invitació a Mario Draghi, expresident del BCE i actual primer ministre d’Itàlia. Personalitats com Draghi (fa uns anys eren Mario Monti o Angela Merkel) són tan venerades entre les elits barcelonines, que clamen recurrentment per l’aparició d’un equivalent català o espanyol. De moment, no l’han trobat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de Sánchez i de Draghi, qui s’ha endut els focus ha sigut Jaume Giró. Fa dues setmanes, en la seva primera intervenció al Parlament com a conseller, va declarar haver estat "desheretat" de les elits econòmiques i avui aquestes l’han convidat, com s’acostuma a fer amb els consellers d’Economia.

Giró ha deixat clar que no ha arribat a la Generalitat per mantenir un perfil de tecnòcrata; ben al contrari, el seu discurs ha sigut marcadament polític. Ha denunciat el dèficit fiscal, l’exili de Puigdemont, la presó de Junqueras i la persecució a Mas-Colell. També ha lamentat el centralisme de Madrid, la falta d’infraestructures com el Corredor Mediterrani i unes Rodalies eficients. I finalment ha proclamat: "A aquestes altures, i potser ja és del tot innecessari dir-ho, jo soc dels molts que pensem que la millor manera de ser econòmicament eficients és que Catalunya esdevingui, democràticament, un nou estat de la Unió Europea".

Les paraules de Giró han tingut impacte a l’auditori, on posteriorment han sigut àmpliament comentades. Un dels habituals d’aquestes jornades ha assegurat que "des de la Marisol que no es veia un destape com aquest".

Jaume Giró revisant el seu discurs amb un assessor abans de pronunciar-lo.

A l’arribada de Pedro Sánchez, una filera d’autoritats (entre ells el mateix Giró i Roger Torrent, ara conseller d’Empresa) li han donat la benvinguda i, un cop saludats, la comitiva ha entrat a una zona reservada de l’hotel W. Els socialistes catalans tenen la sensació que actualment surfegen una bona onada: van fer una aposta pels indults i ja no sembla que la dreta els pugui fer mal en aquest assumpte. L'animositat socialista s’ha pogut comprovar quan, a mesura que la comitiva entrava a l’hotel, el ministre Miquel Iceta i la delegada del govern, Teresa Cunillera, han arribat a fer una mena de conga mentre xiuxiuejaven alguna cançó.

Després les autoritats s’han tancat en una zona reservada a la qual (a banda de Javier Faus, president del Cercle) només hi ha entrat un empresari. Era José Creuheras, el president de Planeta i d’Atresmedia. Creuheras s’ha enganxat a Sánchez i no l’ha deixat anar en molta estona. Després, Giró també ha accedit al reservat i ha estat parlant amb el president espanyol que, rient, li ha dit: "Esto de la política..." Tot seguit, Creuheras s’hi ha tornat a enganxar.

Dels indults a les mascaretes

Molt al principi de la seva conferència, Sánchez ha anunciat que dijous vinent convocaria un consell de ministres extraordinari en què "es proposaria a tots els espanyols..." Aleshores ha fet una pausa dramàtica i, quan més d’un es pensava que anunciaria els indults, ha comunicat que el que s'aprovaria serà que la mascareta deixi de ser obligatòria en exteriors el 26 de juny. Ha sigut el seu gran titular del dia.

Javier Faus, Pedro Sánchez i Mario Draghi, a l'arribada del 'premier' italià a l'hotel W.

I, finalment, Mario Draghi. Com a messies que és, hi ha hagut gairebé bufetades per saludar el premier italià, que ha xocat el puny amb tota la primera fila, on hi havia empresaris com Carles Tusquets i Pedro Fontana. També Jordi Gual i José Ignacio Goirigolzarri, a qui no fa tant supervisava des del Banc Central Europeu. Lluís Bassat, que aparentment tenia moltes ganes de saludar Draghi, ha lluitat amb tenacitat per fer-se un forat i, amb l’ajuda de Salvador Illa, que li ha obert camí, finalment ho ha aconseguit.

La jornada del Cercle s’ha acabat i el seu president, Javier Faus, que volia introduir una sacsejada a aquesta reunió anual, ha complert el seu objectiu. 

stats