Economia 21/03/2017

El president de l'Eurogrup acusa els països europeus del sud de gastar-se els diners amb "alcohol i dones"

Jeroen Dijsselbloem es nega a disculpar-se per la seva crítica a Espanya, Portugal, Itàlia i Grècia. Eurodiputats demanen la dimissió de l'holandès

Laia Forès
2 min
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en una imatge d'arxiu

Brussel·lesEl president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, s'ha ficat en un embolic monumental que complica la seva continuïtat com a president de l'Eurogrup més enllà del gener del 2018, quan acaba el seu mandat, per uns insults que han aixecat molta polèmica en les últimes hores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista publicada pel diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', Dijsselbloem carrega contra els països del sud de la UE (Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia) –la majoria dels quals han necessitat un rescat europeu durant la crisi–, a qui demana més responsabilitat financera. El president de l'Eurogrup els acusa de gastar-se els diners en alcohol i prostitutes per després demanar ajudes a Europa.

"Com a socialdemòcrata considero la solidaritat extremadament important. Però qui l'exigeix, també té obligacions. No puc gastar-me tots els meus diners en copes i dones per demanar ajuda a continuació", assegura l'holandès a l'entrevista.

Les declaracions al diari alemany han aixecat una gran polseguera política a Brussel·les, sobretot després de la intervenció aquest dimarts de Dijsselbloem a la comissió d'Afers Econòmics del Parlament Europeu. Diaris com com el Financial Times se n'han fet ressò.

Eurodiputats espanyols de diferents grups polítics (PP, PSOE, EUiA, ICV) han recriminat a Dijsselbloem les seves paraules i han reclamat la seva dimissió, fins i tot eurodiputats del seu grup polític al Parlament, com el català Javi López (PSC).

Per la seva banda, Ernest Urtasun (ICV) ha qualificat les paraules del president de l'Eurogrup "d'inacceptables" i li ha exigit que es disculpi. "És un comentari masclista i ple d'estereotips completament falsos sobre els països del sud", ha dit.

Durant l'audiència a l'Eurocambra, Urtasun ha interpel·lat dues vegades directament Jeroen Dijsselbloem perquè es disculpés, però el laborista holandès s'hi ha negat amb un rotund "no" i ha insistit a demanar responsabilitat als països del sud.

El partit de Jeroen Dijsselbloem va patir una derrota històrica a les eleccions de la setmana passada a Holanda. El resultat electoral farà que el laborista no repeteixi com a ministre de Finances, fet que dificulta la seva continuïtat com a president de l'Eurogrup. Dijsselbloem aspira a esgotar el seu mandat tot i no ser ministre i fins i tot a continuar en el càrrec més enllà del gener del 2018.

stats