Finances
Economia 16/02/2022

La Diputació de Barcelona instal·larà caixers automàtics en pobles de menys de 5.000 habitants

L'ens vol revertir la bretxa digital que pateix molta gent gran

Gerard Fageda
2 min
Una dona fent servir un caixer automàtic, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls últims anys s'han anat tancant milers de caixers automàtics i molts pobles petits s'han quedat sense. És per això que la Diputació de Barcelona ha aprovat per unanimitat instal·lar-ne en una seixantena de municipis de menys de 5.000 habitants. La iniciativa sobretot beneficiarà les comarques menys poblades de la demarcació, com el Berguedà, l'Anoia, el Bages i el Penedès, però no es posarà en marxa fins a principis del 2023. "Aquestes zones es troben en una situació de greuge, que afecta sobretot les persones grans que no estan familiaritzades amb les noves tecnologies", ha recordat el diputat d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'ens calcula que caldrà destinar-hi un total d'un milió d'euros anuals, encara que la xifra final de caixers automàtics que s'instal·laran pot variar en funció de les característiques que acabin tenint, i en algunes zones potser també s'hi haurà de millorar la connectivitat perquè funcionin correctament. A més, durant els pròxims anys la xifra de pobles beneficiaris també pot augmentar. D'altra banda, els municipis que sol·licitin el servei n'hauran d'assumir una part del cost i hauran de cedir un local i encarregar-se del manteniment de l'oficina bancària. De fet, la intenció és que els caixers s'ubiquin en oficines o casals municipals.

L'ens provincial assegura que, tenint en compte que en els últims anys s'han tancat moltes oficines bancàries, és conscient del "risc" que la licitació quedi deserta. En aquest cas, Arimany ha promès que treballaran per buscar "diferents fórmules i alternatives". En tot cas, el diputat ha assegurat que la institució serà "rígida" amb les condicions que exigirà a la banca per guanyar el concurs.

D'altra banda, per lluitar contra la bretxa digital que pateixen moltes persones grans, l'entitat financera que guanyi la licitació també haurà de donar el servei d'assistència als usuaris i formar-los mínimament en l'ús dels caixers. També s'està estudiant que els caixers tinguin reconeixement biomètric per facilitar les gestions a les persones grans.

Milions de firmes contra el tancament d'oficines bancàries

Aquesta iniciativa arriba després que Carlos San Juan, un veí valencià de 78 anys, recollís prop de mig milió de firmes contra el tancament d'oficines bancàries i aconseguís que la Moncloa i el Banc d'Espanya moguessin fitxa: la mateixa ministra d'Economia, Nadia Calviño, va enviar una carta al sector instant-lo a "posar en marxa, en el termini d'un mes, un pla d'acció per posar punt final a aquestes dificultats".

Cal recordar que Catalunya ha retallat un 64% el nombre d'oficines bancàries –ha suposat la clausura de 5.256 sucursals– durant els últims 12 anys, segons un informe de la Fundació Ramón Areces. Aquest escenari ha provocat que el Síndic de Greuges investigui, precisament, l'impacte social d'aquests tancaments, en especial entre la població envellida. La retallada d'oficines s'emmarca en un procés de reestructuració d'entitats a Espanya que també ha comportat l'adeu de milers de treballadors.

stats