Economia 19/12/2016

La directora de l'FMI, oficialment culpable però sense condemna

La Cort de Justícia de la República de França inculpa Christine Lagarde pel 'cas Tapie', però no li imposarà cap pena ni sanció

Reuters
2 min
Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI).

ParísLa Cort de Justícia de la República de França ha declarat culpable de negligència la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, per adjudicar una multimilionària indemnització a l'empresari Bernard Tapie quan era ministra d'Economia de França. De totes maneres, el dictamen del tribunal especial que l'ha jutjat ha avançat que no li imposarà cap pena i la condemna no apareixerà als seus antecedents legals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"S'ha de tenir en compte el context de crisi financera global en què es trobava Lagarde", ha dit la jutge principal del cas, Martine Ract Madueix, per explicar l'absència d'una pena contra la directora de l'FMI. La magistrada també ha citat la seva bona reputació i renom internacional com a raons per evitar una sanció important. Lagarde s'enfrontava a la possibilitat de ser condemnada a un any de presó i una multa de 15.000 euros.

Lagarde no ha assistit aquest dilluns a la Cort de París per escoltar el veredicte, sinó que es troba a Washington, la ciutat des d'on treballa per a l'FMI. Els seus advocats ja han anunciat que intentaran presentar un recurs contra la resolució.

El 'cas Tapie' és un embolic judicial que es remunta dues dècades enrere. L’empresari francès Bernard Tapie era propietari d'Adidas el 1993, però va vendre les seves participacions al banc francès Crédit Lyonnais, de titularitat pública, per 315 milions d'euros. L'entitat estatal va aconseguir després revendre la companyia esportiva pel doble dels diners (uns 700 milions), i l’empresari va denunciar l’Estat per estafa.

Lagarde, en aquell moment ministra de Finances de Sarkozy, va decidir recórrer a un arbitratge privat l’any 2007 per resoldre el cas i es va decidir que França havia de pagar 404 milions a Tapie com a indemnització. El 2014, però, la justícia francesa va invalidar el pagament, va reclamar a Tapie que tornés els diners i va acusar Lagarde de negligència.

Tercer director de l'FMI que va a judici

La direcció executiva de l'FMI ha avançat que es reunirà "pròximament" per analitzar el veredicte, segons ha anunciat el seu director de Comunicació, Gerry Rice. En aquest sentit, Rice ha apuntat que la cúpula de l'organisme ja s'havia reunit en ocasions anteriors per valorar l'evolució del 'cas Tapie'.

Lagarde va renovar al juliol el seu mandat al capdavant de l'FMI per a cinc anys més i lidera l'organisme des del 2011, quan va substituir un altre dirigent polèmic: Dominique Strauss-Kahn. La decisió judicial, però, podria posar en risc la seva continuïtat al càrrec. Lagarde, després de Rodrigo Rato i Strauss-Kahn, és la tercera directora de la institució que va a judici.

stats