Economia 29/03/2019

L'economia espanyola va créixer un 2,6% el 2018

L'INE apuja una dècima el PIB de l'any passat, però és el creixement més baix des del 2014

Ara
3 min
Els accessos ferroviaris són clau per descongestionar el tràfic de mercaderies.

BarcelonaL'economia espanyola va créixer un 2,6% el 2018, quatre dècimes menys que el 2017 i l'alça més baixa des de l'exercici 2014, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme estadístic espanyol eleva així una dècima, del 2,5% al 2,6%, la dada que va avançar a finals de gener a causa d'una aportació menys negativa del sector exterior del que inicialment havia estimat.

L'INE, en canvi, ha rebaixat una dècima els creixements del PIB que va estimar en el seu moment per al tercer i el quart trimestres del 2018, fins al 0,5% i el 0,6%, respectivament. D'aquesta manera, un cop revisades les dades, l'economia espanyola va accelerar el seu creixement trimestral en l'últim trimestre de l'any una dècima respecte al trimestre anterior.

L'organisme d'estadística també ha revisat a la baixa el creixement interanual del PIB del quart trimestre, que s'ha situat en el 2,3%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior i una dècima per sota de la dada avançada a finals de gener, d'acord amb la comptabilitat publicada aquest divendres per l'organisme estadístic.

El creixement del 2,6% registrat el 2018 coincideix amb les previsions oficials del govern espanyol i és una dècima superior al que havia calculat el Banc d'Espanya, el Fons Monetari Internacional i el consens mitjà dels principals serveis d'estudis.

Alentiment de les exportacions

Segons l'INE, el creixement del 2,6% obtingut en el conjunt de l'any passat es deu a una aportació de la demanda estatal de 2,9 punts, semblant a la seva contribució al 2017, mentre que la demanda externa va restar tres dècimes al creixement del PIB, quatre dècimes per sota de la dada del 2017.

En termes interanuals, la despesa en consum va mantenir el seu creixement en el 2%, amb un avanç de la despesa en consum de les llars del 2,2% el quart trimestre (igual que en el trimestre anterior) i un augment de la despesa pública del 2,2% (igual que en el trimestre anterior). En el cas de les institucions sense ànim de lucre, la seva despesa en consum va moderar el seu creixement dues dècimes, fins al 0,5%.

La inversió també va desaccelerar el seu ritme de creixement interanual en el quart trimestre del 2018, des del 5,3% del trimestre anterior al 4,4%. Igualment, les exportacions i les importacions van desaccelerar el ritme i van mostrar avanços interanuals de l'1% i l'1,7%, respectivament, set i sis dècimes per sota del creixement que van registrar en el tercer trimestre.

Retrocés de la indústria

Des de l'òptica de l'oferta, l'agricultura i els serveis van presentar en el quart trimestre del 2018 un millor comportament interanual que en el trimestre anterior. Així, el valor afegit brut de l'agricultura va créixer un 3,6%, davant del retrocés del 0,5% registrat en el trimestre anterior, mentre que els serveis van accelerar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3%.

Per contra, el creixement de la indústria va retrocedir un 1,3% després de molts trimestres en taxes interanuals positives, mentre que la construcció va moderar el seu avanç des del 8,1% del tercer trimestre al 7,2% en el quart trimestre.

Més ocupació i un 1,1% més de salari

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va desaccelerar una dècima el seu creixement trimestral, fins al 0,6%, mentre que va ampliar dues dècimes, fins al 2,6%, el seu avanç interanual, fet que suposa la creació en un any de 469.000 llocs de treball equivalents a temps complet.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar de créixer un 4,3% a augmentar un 4,4%. Aquest creixement és conseqüència de l'evolució del nombre d'assalariats i de l'augment en un 1,1% de la remuneració mitjana per assalariat.

stats