Economia 04/02/2019

Catalunya modera el creixement fins al 2,6% el 2018 però continua per sobre de la mitjana espanyola

La indústria perd empenta mentre la construcció i els serveis continuen creixent

Ara
2 min
Imatge d’arxiu dels treballadors de Nissan a la planta que l’automobilística té a la Zona Franca de Barcelona.

BarcelonaEl producte interior brut (PIB) català va créixer un 2,6% el 2018, una dècima més que la mitjana espanyola en el mateix any. La xifra suposa una desacceleració de l'economia catalana, que en els últims tres anys havia crescut entre el 3,4% i el 3,8%, segons dades avançades publicades per l'Idescat i el departament d'Economia de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que utilitzen sistemes de mesura diferent, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va preveure un creixement del PIB espanyol del 2,5% el 2018, a l'espera de publicar les dades definitives el març vinent. D'altra banda, la xifra del 2,6% per a l'economia catalana coincideix amb l'estimació publicada per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que elabora justament amb les dades de l'INE.

La frenada de l'economia catalana es deu, d'acord amb la Generalitat, a l'alentiment del comerç mundial –sobretot en el sector industrial–, a la retirada gradual dels estímuls del Banc Central Europeu (BCE) i a la incertesa global a causa de les guerres comercials entre els Estats Units i la Xina i el Brexit.

Catalunya modera el creixement fins el 2,6% el 2018 però continua per sobre la mitjana espanyola

La construcció i el comerç van ser els dos motors principals de l'economia catalana davant la desacceleració de la indústria. El sector del totxo va augmentar un 4,9%, dues dècimes més que el 2017, i el comerç ho va fer un 3%, una dècima més que l'any anterior. En canvi, la indústria va passar d'un increment del 4,9% a l'1,9% entre 2017 i 2018. En aquest aspecte, el Govern destaca que la indústria és el sector més exposat a l'exterior i manté la tendència del sector secundari d'altres economies europees. L'agricultura va millorar, però va continuar en taxes de creixement negatives, d'un -1,7%, tot i que l'any abans havia sigut del -3,1%.

En comparació amb el trimestre anterior, el quart trimestre la indústria va entrar en decreixement, amb una caiguda de l'1,5% en comparació amb el mateix període del 2017. A l'altre extrem, en l'últim quart de l'any la construcció va augmentar un 4% i els serveis un 3,3%, i l'agricultura va continuar caient, en aquest cas un 1,1%. A escala intertrimestral, el conjunt de l'economia va augmentar un 0,6%.

stats