Energia
Economia 01/10/2021

Les elèctriques pressionen Brussel·les perquè tombi la retallada del govern espanyol sobre els seus guanys

La Comissió Europea confirma que ha rebut la missiva en què el sector demana que analitizi les mesures

3 min
1,5 milions de queixes contra les companyies elèctriques i gasístiques només l'any 2017

BarcelonaLes grans elèctriques espanyoles segueixen en guerra contra el govern espanyol per les mesures que volen limitar els seus "beneficis caiguts del cel". Segons ha avançat El Periódico de la Energía, i ha pogut confirmar l'ARA, alguns dels principals grups de l'Estat, com Iberdrola, Endesa o EDP Espanya, i diverses patronals espanyoles i europees del sector han enviat una carta conjunta al vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans; la vicepresidenta de Competència, Margrethe Vestgarer, i la comissària d'Energia, Kadri Simson, per protestar contra el reial decret llei (encara l'ha de convalidar el Congrés) que busca retallar els guanys extraordinaris del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la missiva, les energètiques fan "una crida a la Comissió Europea perquè iniciï immediatament una anàlisi en profunditat" tant del reial decret llei 17/2021 com del projecte de llei del dividend del CO₂, segons la carta a la qual ha tingut accés aquet diari. El sector demana a l'executiu comunitari que insti el govern espanyol a "trobar diferents solucions als pics de preus de l'energia que no distorsionin el mercat i garanteixin la confiança dels inversors".

A Brussel·les, un portaveu de la Comissió Europea confirma que han rebut la carta, i el portaveu encarregat de qüestions relacionades amb Energia es limita a assegurar que respondran, com fan amb totes les missives que reben. La Comissió s'ha situat al centre del debat sobre l'escalada dels preus de la factura de la llum a Espanya, després que el mateix govern espanyol per via de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, demanés a l'executiu comunitari que actuï per aturar l'augment de preus, tenint en compte que la regulació del mercat elèctric és europea.

A la primera petició del govern espanyol, Brussel·les es va limitar a dir que els països membres tenen un seguit d'eines a escala estatal per fer front a situacions com aquesta a través de fons per a famílies vulnerables o modificacions dels impostos. Però veient que la factura continuava pujant, la vicepresidenta Nadia Calviño també es va afegir a Ribera i va enviar a la Comissió la seva pròpia proposta de reforma del mercat elèctric, en què sol·licita una compra de gas conjunta similar a la de les vacunes i una intervenció als preus dels drets d'emissió de carboni.

L'Eurogrup discutirà l'impacte dels preus de la llum sobre la inflació

Aquesta segona vegada, la Comissió tampoc va moure fitxa, però assegura que està analitzant el context i preparant una guia de mesures ja existents perquè els governs tinguin clar quins mecanismes poden posar en pràctica després que altres governs com l'italià hagin alçat la veu. Espanya, doncs, no ha aconseguit que Brussel·les resolgui el problema, però sí que ha col·locat el tema a l'agenda. Els líders en discutiran a la cimera d'aquest octubre i els ministres d'Economia i Finances de l'Eurogrup també ho debatran dilluns a Luxemburg, sobretot per abordar l'impacte dels preus de la llum en la inflació a l'eurozona. Fonts europees descarten que hi hagi cap mena de conclusió o pronunciament de l'Eurogrup al respecte, només un intercanvi de posicions, ja que hi ha consens en considerar l'alça de la inflació com un fenomen temporal.

Aquest dijous el govern espanyol també ha obert una altra via diplomàtica per calmar l'increment sense aturada del preu de l'electricitat. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha iniciat la seva primera visita a Algèria amb l'objectiu principal de garantir el subministrament de gas a Espanya per part del país magribí, enmig de l'actual crisi diplomàtica amb el Marroc. L'executiu espanyol pretén reforçar la relació energètica amb Algèria, han precisat fonts d'Exteriors a Efe, i per això al ministre l'han acompanyat els presidents de Naturgy, Franscisco Reynés, i el d'Enagás, Antonio Llardén.

Nou rècord del preu de la llum

I tot plegat en un context exigent: el preu de l'electricitat al mercat majorista arrencarà l'octubre amb un nou màxim, i per primera vegada en la història sobrepassarà de mitjana en un dia els 200 euros per megawatt hora (€/MWh). Demà el cost de la llum arribarà als 216 €/MWh, un 13,7% més que el preu d'avui. Aquest nou rècord es produeix després dels vuit rècords que es van batre al setembre, mes durant el qual l'electricitat es va pagar de mitjana a 156,15 €/MWh.

stats