Elon Musk i el poder dels 280 caràcters

El nou accionista majoritari de Twitter ha aconseguit en diverses ocasions modificar el mercat a partir de piulades

Pol Casaponsa Sarabia
3 min
Elon Musk aquesta setmana inaugurant la 'gigafactoria' de Tesla a Texas.

Era una veritable estrella de Twitter i ara n'és el principal propietari. És el pas que ha fet aquesta setmana el fundador de Tesla, Elon Musk, que ha comprat un 9,2% de la xarxa social Twitter, cosa que l'ha convertit en el màxim accionista de la companyia. Ha aconseguit aquest rol després d'anys de polèmiques a la xarxa que l'han convertit en un dels tuitaires més seguits del planeta. En recordem algunes de les més sonades.

L’huracà del Bitcoin

Musk ha canviat el valor de les criptomonedes 

“Es vol saltar les regles del joc”, afirma el professor d’economia de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en borsa Xavier Brun. En més d’una ocasió Musk ha modificat les tendències del mercat amb les seves piulades. Per exemple, l'empresari no ha amagat els seus amors i desamors amb les criptomonedes. El fundador de Tesla va posar-se a la descripció del seu perfil la paraula “bitcoin” i Tesla va anunciar que l’acceptaria com a forma de pagament. Finalment, però, va canviar d’opinió respecte a la moneda virtual, ja que diversos estudis van informar sobre la contaminació que provoca la “mineria”. Aquestes dues publicacions van tenir una repercussió directa en el valor de la moneda: en primera instància va pujar un 6,5% el seu valor i amb la segona piulada va perdre un 11%.

Musk també ha declarat en diverses ocasions la seva simpatia pel dogecoin, la primera de les ara conegudes com a memecoin —caracteritzades per tenir com a logo algun dibuix graciós, en el seu cas un gos de la raça shiba inu—. El fundador de Tesla, al fer diferents tuits com “Una paraula: doge” o desitjant unes bones festes de Nadal amb una imatge en què apareixia la mascota de la moneda, va fer que durant l’inici del 2021 el seu valor es multipliqués per 136.

L’anarquista borsari

El valor de Tesla també en el punt de mira

Les seves intervencions en el mercat no es limiten a les monedes virtuals. L’home més ric del món també ha jugat en algunes ocasions amb les accions de la seva empresa. L’any 2018 Musk va dir per Twitter que estava pensant llançar a borsa Tesla amb les accions a 420 dòlars. En aquell moment, el valor de la companyia va començar a augmentar ràpidament. El regulador de la borsa als Estats Units —la SEC—, de la qual es va burlar anomenant-la “Comissió d’Enriquiment de Venedors a Curt”, va sancionar el multimilionari amb una multa de 20 milions de dòlars i l’obligació de deixar la presidència de la seva empresa. Segons Brun, aquesta sanció responia al fet que “un empresari no pot interferir en el mercat en el seu propi interès” i destaca que el seu anunci pretenia “modificar la tendència del mercat”.

L’1 de maig del 2020, l’excèntric emprenedor va tornar a interferir en les accions de Tesla d’una manera poc habitual. Musk va piular que en la seva opinió les accions de la seva companyia estaven “massa altes”.

Aquest tuit va portar l’automobilística a una baixada del preu de les participacions. Xavier Brun creu que ho podia haver fet per "estabilitzar" d’una manera controlada el valor a borsa de l’empresa i destaca que aquesta manipulació del mercat torna a estar “fora de les normes establertes”.

La carrera espacial

Un dels seus pròxims objectius: trepitjar Mart

Si durant la Guerra Freda va tenir lloc una cursa espacial entre els EUA i la Unió Soviètica, durant aquests últims anys Elon Musk i el fundador d’Amazon, Jeff Bezos, lluiten per ser els primers a arribar a Mart. En diverses ocasions Musk ha defensat que cal tirar explosius al planeta veí per tal de crear un efecte hivernacle que permeti vaporitzar el gel del planeta. L’empresari va fer una piulada amb una imatge en què es llegia “Ocupem Mart” acompanyada d’una fotografia d’una lluna plena en un eclipsi solar. Més tard va reconèixer que s’havia confós. 

El poder pel poble

Un habitual de les enquestes preguntant als seguidors

Una de les peculiaritats de Musk és la de llançar enquestes sobre decisions empresarials. Al saber-se que havia comprat el 9,2% de Twitter, Musk va preguntar als seus seguidors si volien que la xarxa social inclogués una opció per editar les piulades. 

A finals de l’any passat, l’empresari també va enquestar els usuaris de la plataforma sobre si volien que vengués un 10% de les seves accions a Tesla, ja que, segons Musk, s’estava “relacionant els guanys de les inversions amb una forma d’evasió fiscal”. El 58% va respondre afirmativament i ell va assegurar que “acataria els resultats”. I després de la venda de diferents paquets, ja gairebé ha complert la promesa.

stats