Fuga d'empreses

Fuga d'empreses: Madrid en perd més que no en guanya per primer cop des de l’1-O

Els canvis de seus resten a la comunitat d'Ayuso 1.800 milions de facturació, mentre que Catalunya en guanya quasi 1.200 milions

3 min
Una vista panoràmica de la ciutat de Madrid.

BarcelonaOctubre del 2017. Empreses significatives, i amb pressions polítiques d'altes institucions, van decidir treure de Catalunya la seva seu social després del referèndum de l'1-O. La premsa de Madrid va batejar aquest fenomen com a fuga d'empreses, i qui se'n va beneficiar més va ser la comunitat de Madrid. Sis anys després, però, de la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso en marxen més companyies de les que hi arriben.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades les analitza trimestralment la companyia Informa DB, del grup Cesce, d'acord amb els canvis de domicili social de les empreses que es publiquen al Butlletí del Registre Mercantil. Segons aquesta informació, corresponent al segon trimestre d'enguany, entre els mesos d'abril i juny Madrid presenta un saldo negatiu. Entre arribades i sortides va perdre la seu de 18 empreses. Això no passava des del tercer trimestre del 2017, just abans del referèndum de l'1-O, quan en va perdre 21.

Catalunya també té un saldo negatiu de 33 empreses. El cas de Madrid, però, crida l'atenció, perquè a més de captar empreses catalanes, per l'efecte capitalitat també n'hi arriben d'altres comunitats. En canvi, Catalunya, des del 2017 i fins i tot des d'abans, sempre ha presentat saldos negatius. Això sí, queda lluny el pic del 2018, quan marxaven de Catalunya moltes més empreses de les que arribaven, un fet que va beneficiar clarament Madrid. Els números són clars. El 2018, el saldo per a Catalunya (empreses que van arribar menys empreses que van marxar) va ser negatiu, amb 1.892 seus perdudes. A Madrid hi van arribar més empreses que no en van marxar, i el saldo va ser positiu en 1.267.

Però passat aquest impacte del 2018, els números es van anar moderant. El 2022, l'últim exercici complet, Catalunya va presentar un saldo negatiu de 181 empreses, mentre que Madrid tenia un saldo positiu de 191. El segon trimestre d'enguany, van marxar de Catalunya a altres comunitats 246 empreses, i n'hi van arribar 213, procedents d'altres llocs de l'Estat. En el cas de Madrid, van marxar a altres comunitats 485 companyies, mentre que n'hi van arribar 467. Els moviments entre ambdues comunitats van ser bastant igualats, amb un lleuger avantatge en favor de Madrid. Des de Catalunya 102 empreses es van mudar a la comunitat madrilenya, mentre que d'aquesta van viatjar cap a Catalunya 95 companyies.

Catalunya guanya negoci

L'informe, però, no es limita només a l'anàlisi de canvis de seus en números absoluts. També fa l'exercici d'estudiar quin és l'impacte real en l'economia, ja que molts cops es traslladen empreses petites amb poca facturació. Per això, Informa DB fa el càlcul de la facturació guanyada o perduda en funció de la xifra de negoci de l'any anterior de les empreses traslladades. Quan s'estudia aquest aspecte es veu que Catalunya, que perd més empreses de les que hi arriben, en facturació creix. I al contrari, Madrid perd menys empreses, però perd molt més negoci.

Saldo en facturació el segon trimestre del 2023
Vendes guanyades menys vendes perdudes pels canvis de domicili en milions d'euros

Així, el segon trimestre d'enguany Catalunya va guanyar amb els canvis de domicili 1.185 milions d'euros. Madrid, per la seva banda, va perdre 1.809 milions. Un fet que es repeteix. Excepte l'any 2018, quan pels canvis de domicili Madrid va sumar 11.585 milions d'euros de negoci, mentre que Catalunya en va restar 14.875, la resta d'exercicis Catalunya ha anat sumant negoci. De fet, entre el 2019 i el segon trimestre d'enguany, Catalunya ha sumat 6.747 milions d'euros de facturació gràcies als canvis de domicili, mentre que en el mateix període Madrid n'ha perdut 9.068 milions.

Les xifres, que mai no s'esgrimeixen políticament i que són relativament desconegudes, mostren que l'impacte de l'1-O es va notar el 2018, però l'any següent, el 2019, Catalunya ja guanyava 1.587 milions d'euros de negoci gràcies als canvis de domicili, mentre que Madrid en perdia 969, i aquesta tònica s'ha mantingut fins ara. Les dades, per cert, es limiten als canvis de domicili entre comunitats, no a aquelles empreses, com el cas de Ferrovial, que opten per marxar d'Espanya.

Els canvis més sonats

Durant el segon trimestre d'aquest any, de les 10 primeres empreses per facturació que van canviar de domicili a Espanya, les quatre primeres eren de Madrid. La de més facturació, TD Synnex Spain SL, amb poc més de 1.600 milions d'euros de negoci, va marxar de Madrid per traslladar-se a Catalunya. Es tracta d'una empresa que es dedica al comerç majorista d'ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics.

La segona, dedicada al comerç de carn i productes carnis, amb 234,6 milions de facturació, va deixar Madrid per anar a Andalusia. I les dues següents, Cerealto Spain Foods (quasi 90 milions de facturació) i Alucoil (63 milions de facturació) es van traslladar des de Madrid a Castella i Lleó.

stats