L'impacte de la pandèmia
Economia 13/07/2021

Les empreses turístiques avisen que un possible toc de queda pot afectar la temporada d'estiu

Bars i restaurants no esperen un gran impacte tot i avançar-se mitja hora el tancament dels establiments a la nit

3 min
Terrassa d'un restaurant al barri barceloní de la Barceloneta, el maig passat.

El sector turístic tem la imposició d'un toc de queda a Catalunya, després que la Generalitat anunciés ahir noves restriccions per frenar la quarta onada de contagis de coronavirus, que està afectant sobretot la població més jove que encara no està vacunada. Les noves mesures del Govern afectaran directament l'oci nocturn, que haurà de tancar, i la restauració, que haurà de plegar mitja hora abans del que podia fins ara a les nits, tot i que en aquest últim cas l'impacte en l'activitat de bars i restaurants es preveu mínim.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas del turisme, es destaca que les noves restriccions suposen un cop dur de cara a promocionar Catalunya a l'estranger, explica Daniel Brasé, vicepresident de la sectorial de turisme de Pimec. L'anunci del Govern de tancar l'oci nocturn i restringir els sopars a la restauració fins a les 00.30 hores arriba pocs dies després que el govern francès recomanés als seus ciutadans que no visitessin Catalunya aquest estiu a causa de l'augment de contagis de covid-19, tot i rectificar-ho posteriorment. "La publicitat és bastant negativa", conclou Brasé.

El vicepresident de Pimec Turisme destaca que aquest any les empreses han "esmerçat els estalvis que els quedaven en seguretat" per complir amb les campanyes promocionals per vendre Catalunya com una destinació segura de vacances, i lamenta que aquests esforços poden quedar en no res si el nivell de contagis es manté: "És poc defensable" amb les xifres actuals de la pandèmia, diu.

De moment, però, de cancel·lacions "n'hi ha hagut poques", tot i que les reserves "estan trigant més" que altres anys, comenta Brasé. El sector espera que el turisme estranger, especialment el francès, continuarà venint, en part perquè és "recurrent", especialment qui té una segona residència a Catalunya. En aquest sentit, la imposició d'un toc de queda seria molt negativa, i Brasé creu que s'aplicaria a capitals de província i municipis de la costa. "El jovent ja no ve" a causa de les restriccions a l'oci nocturn, comenta, per la qual cosa impedir els moviments durant la nit tiraria enrere altres turistes.

Brasé lamenta que, abans de Sant Joan, les autoritats sanitàries "van passar del res al tot en poc temps", la qual cosa ha accelerat l'expansió del virus. "Tornem a caure al mateix lloc. L'any passat per Sant Joan i per Nadal va passar el mateix", diu. El sector va rebre el suport del conseller d'Empresa, Roger Torrent, que va dir que el turisme a Catalunya és "solvent" i "fiable", però finalment és el departament de Salut qui pren les decisions seguint criteris sanitaris. Brasé critica que el Govern dona "poc marge" de temps per aplicar les noves mesures.

Restauració tranquil·la

El Gremi de Restauradors de Barcelona, un dels que més ha atacat la Generalitat al llarg de la pandèmia, considera que la mesura de tancar a les 00.30 hores en lloc de la 1 de la matinada no comportarà cap canvi especialment significatiu a la majoria d'establiments. No obstant això, el seu director, Roger Pallarols, assegura que li "preocupa", sobretot, "l’afectació anímica que tindrà, un cop més, el discurs polític" de fer "passos enrere" en el procés de reobertura de l'activitat econòmica.

"Els ciutadans estem esgotats, hem passat un hivern amb restriccions severes i esperàvem tenir un estiu tranquil", afegeix Pallarols en un comunicat. Per al director del Gremi, "l’ànim dels restauradors està per terra: persones al límit de les seves capacitats, angoixades pels deutes i per la por que, tal com va passar l’any passat, l’estiu vagi de mal en pitjor a partir d’aquest moment".

És per això que l'entitat "anima" la Generalitat a restringir les trobades socials espontànies que es produeixen fora d'"espais reglats" com restaurants, teatres o cinemes. “És aquí on tenim els focus de contagi. No perdem de vista que bars i restaurants han funcionat de manera estable des de Setmana Santa amb una incidència nul·la sobre l’evolució dels contagis”, indica Pallarols.

Oci nocturn enfurismat

Malgrat la contemporització dels restauradors, qui sí que ha mostrat indignació per les mesures ha sigut la patronal de locals d'oci nocturn, Fecasarm. El seu secretari general, Joaquim Boadas, va qualificar el mateix dilluns les noves mesures de "tancament encobert" dels establiments del sector. En declaracions a l'ACN, Boadas va dir que la decisió del Govern seria "totalment ineficaç", ja que s'havia pres "de cara a la galeria".

Els dirigents de Fecasarm, va afegir, se senten "totalment traïts" pel departament de Salut, amb el qual estaven negociant la implantació d'un sistema de testos lligats a un codi QR d'accés a discoteques i locals d'oci nocturn. "És un error capital" i un paquet de mesures ineficaces, va dir, ja que a parer seu provocaran un increment del nombre de festes en domicilis i de celebracions descontrolades, com ara botellons, en platges i carrers.

stats