Economia 30/04/2021

Endesa eleva un 22% l'aposta pels fons de la UE

L'elèctrica vol mobilitzar una inversió de 23.300 M€

2 min
José Bogas, conseller delegat d'Endesa, a la junta general d'accionistes.

BarcelonaEndesa no vol deixar passar l’oportunitat dels fons europeus de recuperació. El conseller delegat, José Bogas, va anunciar ahir a la junta d’accionistes que ha augmentat un 22% el volum d’inversió per acollir-se a aquest fons, dels 19.000 milions d’euros que esperava mobilitzar en un primer moment fins als 22.300, amb un total de 122 projectes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’elèctrica controlada per Enel vol dedicar aquestes inversions a projectes per incorporar energies renovables, xarxes intel·ligents, transport sostenible, rehabilitació d’edificis i eficiència, hidrogen verd, emmagatzematge i mecanismes de flexibilitat, a més de la reconversió de les centrals de carbó a la província de Terol i a Pego (Portugal). També va confirmar a la junta d’accionistes la intenció de descarbonitzar la generació elèctrica.

El conseller delegat va assegurar que la companyia serà “un motor clau en la recuperació econòmica”. De la inversió prevista amb fons europeus, Endesa vol destinar 2.655 milions a la transició energètica a les illes espanyoles, 19.918 milions a la transició energètica a la resta d’Espanya i 727 milions a Portugal. Segons Endesa, es poden arribar a crear, amb els seus projectes, 214.000 llocs de treball acumulats i reduir les emissions en 13,6 milions de tones de CO2 a l’any. 

D’altra banda, Bogas va confirmar les inversions de 25.000 milions d’euros ja anunciades fins al 2030 perquè el 80% de la producció de l’energètica a finals de la dècada sigui lliure de CO2. “Ja som avui, i ho continuarem sent, un dels principals inversors industrials a Espanya durant els pròxims tres anys i un motor clau en la recuperació econòmica”, va dir Bogas, que no va dubtar en lloar la política energètica del govern espanyol: “Vull reconèixer els avenços que està duent a terme el govern a través del ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic”.

Suport al FNSSE

Bogas va defensar el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), creat pel govern espanyol per traslladar a totes les energètiques el cost de les renovables i que ja ha topat amb les crítiques de les grans petrolieres i gasistes com Repsol i Naturgy.

stats