Economia 01/02/2021

Endesa vol invertir 181 M€ per produir hidrogen verd a l'Espluga de Francolí

L' elèctrica presenta un pla amb 2.900 M€ d'inversió a tot l'Estat

2 min
Una instal·lació d'Endesa a Catalunya.

BarcelonaL'elèctrica Endesa té un projecte per invertir 181 milions d'euros per a la implantació d'una planta de producció d'hidrogen verd a l'Espluga de Francolí. El projecte forma part d'un pla d'inversió de la companyia a tot l'Estat per valor de 2.900 milions d'euros per produir aquest tipus de combustible net.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa ja ha presentat al ministeri per a la Transició Ecològica una carta d'interès en què es detallen els 23 projectes d'hidrogen verd a tot l'Estat, i que inclou el de l'Espluga de Francolí, segons han informat aquest dilluns fonts d'Endesa. Si es tira endavant suposarà la creació de mig centenar de llocs de treball durant la construcció de la instal·lació i 35 més durant 20 anys, que és el que durarà l'explotació.

Aquesta instal·lació tindria una producció anual mitjana de 2.050 tones d’hidrogen verd. Es tracta d'un combustible no fòssil i renovable que es podria utilitzar en la indústria i el transport per substituir-ne d'altres de no renovables, com el gas o l'hidrogen no verd –en què per aconseguir-lo es provoquen emissions.

Tres parcs eòlics

Endesa preveu la posada en marxa d’un electrolitzador de 20 megawatts (MW) en aquesta instal·lació de l'Espluga de Francolí, mentre que el subministrament dels 150 MW d’energia elèctrica que es necessitarien per fer funcionar la planta de producció procedirien d’energia renovable, concretament de tres parcs eòlics, tots ells agrupats a la mateixa subestació col·lectora, en la qual es farien les connexions necessàries per alimentar directament l’electrolitzador. 

L'estratègia d'hidrogen verd és una de les apostes de les energètiques espanyoles per abocar-hi recursos dels fons europeus de recuperació. Malgrat que encara no és rendible, els experts auguren que en un futur tindrà una importància creixent en el procés de descarbonització gràcies a la baixada del preu de les renovables que s'utilitzen per produir-lo, d'una banda, i per l'encariment previst dels drets d'emissió de CO2, de l'altra.

Endesa també ha inclòs aquest projecte de l'Espluga de Francolí en la iniciativa Vall de l’Hidrogen Verd Catalunya Sud  presentada per la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que lidera la Universitat Rovira i Virgili i que aglutina els principals agents institucionals i empresarials del territori.

stats