Energia

Aquest dimecres, el dia amb la llum més barata de l'any

Per primer cop des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica, la compensació pel topall al gas resta diners del preu

3 min
La Central de Cicle Combinat Besòs d'Endesa

BarcelonaEl preu de la llum al mercat majorista serà aquest dimecres el més barat de tot l'any i, per primer cop des que va entrar en vigor la denominada excepció ibèrica, el 15 de juny, la compensació a les centrals de cicle combinat pel topall al preu del gas no suma al preu final mitjà, sinó que resta. De fet, el preu de l'electricitat en el mercat majorista d'aquest dimecres és el més barat des del 31 d'octubre de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Avui, el preu mitjà en el mercat majorista serà de 80,44 euros el MWh, quasi un 31% menys que aquest dimarts. Aquest preu és el resultat de la mitjana de la subhasta en el mercat majorista, el denominat pool, al qual se suma la compensació als cicles combinats pel topall del gas. El preu del mercat majorista afecta bàsicament el rebut final que paguen els més de nou milions de llars del mercat regulat, que abonen la tarifa denominada PVPC.

A la subhasta, segons les dades de l'operador del mercat (OMIE), el preu mitjà és de 81,71 euros/MWh. A aquest preu s'hi suma la compensació, però en el cas d'avui el resultat es converteix en una resta. És a dir, el preu amb la compensació pel gas acaba baixant a 80,44 euros, cosa que porta a una compensació negativa a les centrals de cicle combinat d'1,27 euros.

La causa és l'abaratiment d'aquest hidrocarbur al mercat, que deixa el preu de referència per a les centrals de gas en 41,49 euros/MWh, molt a prop del preu de referència de 40 euros/MWh del mecanisme ibèric. Així, considerant els ingressos derivats de les rendes de congestió de la interconnexió amb França –el peatge que paguen les elèctriques per exportar electricitat generada a Espanya a través de la interconnexió, un 50% del qual es destina a sufragar el cost de l'ajust del gas–, resulta aquest valor negatiu.

Durant aquest dimecres el preu màxim horari es registrarà entre les 21.00 h i les 22.00 h, amb 136,74 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 48,37 euros/MWh, es donarà entre les 15.00 h i les 16.00 h.

El gas a Espanya, més barat que abans de la guerra

De fet, el preu del gas a Espanya s'ha mogut per sota dels nivells previs al començament de la invasió russa d'Ucraïna, i durant la primera quinzena d'octubre s'ha mantingut per sota dels 80 euros/MWh, segons un informe elaborat per l'empresa d'assessoria energètica Grupo ASE. De fet, els analistes destaquen que aquesta setmana el preu del gas a Espanya ha arribat a situar-se en algun moment per sota dels 40 euros/MWh per primera vegada des que es va posar en marxa el topall al gas.

"L'enorme capacitat d'importació i regasificació de gas natural liquat (GNL) espanyola augmenta l'oferta de gas i fa que Mibgas (el mercat del gas espanyol) registri un descompte fort sobre el TTF holandès, el mercat de referència a Europa", han detallat els analistes. Així mateix, posen èmfasi que els nivells de les reserves de gas a Espanya estan en màxims històrics (92%), la qual cosa se suma a una demanda de gas industrial "molt debilitada" (-40,2%) i que la importació de GNL està “mantenint un bon ritme”.

Segons les dades consultades per Grupo ASE, al setembre les descàrregues de vaixells van augmentar un 42% i des de començament del 2022 acumulen un creixement del 58%.

"En l'actualitat hi ha vaixells fora dels ports esperant per descarregar de forma esglaonada. Les plantes regasificadores estan treballant a la seva màxima capacitat i la seva sortida és lenta perquè els magatzems estan plens i la demanda no ho està absorbint. La demanda industrial està enfonsada, la domèstica és molt escassa (temperatures suaus) i quan abunda l'eòlica també s'enfonsa la dels cicles combinats de gas, que actualment representen una quarta part de la demanda total de gas a Espanya”, han afegit aquests analistes.

stats