Energia
Economia Energia 05/01/2023

Els carburants reprenen l'encariment coincidint amb la fi de la bonificació

El preu trenca amb la tendència a la baixa de les últimes setmanes del 2022

2 min
El preu dels carburants retrocedeix a nivells previs a la bonificació

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants a Espanya ha frenat la seva tendència a la baixa de les últimes setmanes i ha reprès el camí de les pujades, coincidint amb la fi de la bonificació generalitzada de 20 cèntims d'euro per litre, que va desaparèixer amb el canvi d'any i que ara només és per a transportistes, agricultors, navilieres i pescadors. El litre de gasolina s'ha situat en 1,583 euros, un 1,15% més car que els set dies anteriors; i el de gasoil, en 1,66 euros, un 1,03% d'increment, segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el primer encariment del preu mitjà de la gasolina a Espanya des de mitjans de novembre i, en el cas del dièsel, des de finals d'octubre. El primer havia encadenat sis setmanes consecutives de descensos i el gasoil un total de nou. La bretxa de preu entre els dos carburants es manté al voltant dels vuit cèntims a favor del dièsel davant de la gasolina, una situació que ja fa 21 setmanes seguides que es manté.

Tot i l'encariment dels últims set dies, amb aquests nivells de preu els dos carburants es mantenen lluny dels màxims a què van arribar aquest estiu, quan al juliol el litre de gasolina estava a 2,141 euros i el de gasoil a 2,1 euros. A més, la gasolina i el gasoil segueixen una setmana més per sota de l'import que marcaven (1,818 euros en el cas del primer i 1,837 euros per al segon) abans de l'entrada en vigor de l'ajuda de 20 cèntims per litre que va aprovar el govern espanyol a finals de març.

Més barats que a la UE

Amb aquests nivells de preus, el litre de benzina és un 6,95% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 23,88% superior. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del cru en el context actual, marcat per la guerra a Ucraïna. Així, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant dels 80 dòlars; i el Texas americà, al voltant dels 74,7 dòlars. El preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada a 1,672 euros el litre, i del de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,715 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,759 euros, i també se situa per sota del de la zona euro, amb un preu d'1,778 euros.

stats