Energia

Endesa invertirà 884 milions d'euros en tres anys a la xarxa de distribució de Catalunya

La inversió supera en un 7% la realitzada el trienni anterior

ARA
2 min
tècnics d'Endesa realitzen treballs en una línia d'alta tensió

BarcelonaEndesa preveu destinar a través de la seva filial e-distribución 884 milions d'euros a la xarxa de distribució de Catalunya per al període 2025-2027, cosa que suposa un augment del 7% respecte al trienni anterior. Aquesta inversió anirà destinada a reforçar la infraestructura elèctrica per facilitar la integració de les energies renovables, electrificar cases, empreses i ciutats. També servirà per proporcionar un subministrament fiable i resilient, inclús davant de fenòmens meteorològics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat aquest dijous, la companyia elèctrica ha explicat que aquests diners depenen del nou marc regulador, i adverteix que si el regulador estatal adaptés la legislació vigent per tal de maximitzar l’ús de la xarxa ja existent, així com la de nova creació, la companyia podria augmentar significativament el volum d’inversió. "Això implica simplificar i racionalitzar el procés de desenvolupament de la xarxa i donar certesa reguladora amb l’objectiu d’evitar colls d’ampolla en l’accés a la xarxa", reclama l'empresa.

Endesa preveu realitzar 1.148 projectes, els quals s'orientaran a incrementar la capacitat d'accés a la xarxa de distribució per connectar parcs eòlics, solars i autoconsum, al reforç de la fiabilitat i a la qualitat de les seves infraestructures, i a la digitalització.

Més diners a l'autoconsum

La companyia ha destinat 58 milions d'euros més a incrementar de la capacitat d'accés a la xarxa, cosa que implica un augment del 68%, fins a consolidar la xifra dels 144 milions d'euros. Aquest augment, segons la companyia, permetrà continuar donant resposta als nous punts de subministrament que permeten desplegar la mobilitat elèctrica o l'autoconsum. Endesa té connectats, amb dades de maig, més de 106.470 autoconsums individuals i col·lectius a la xarxa de distribució, un 14% més que a finals de 2023.

Les inversions per reforçar la fiabilitat i la millora de la qualitat es preveuen de prop de 180 milions d'euros, i la inversió destinada a la digitalització en 112 milions. Tot això implica actuar directament en més de 8.700 quilòmetres de línies elèctriques d’alta, mitjana i baixa tensió. La xarxa de distribució d'Endesa a Catalunya representa el 39% de la potència de tota la companyia a l'Estat.

stats