Energia

La gasolina marca els preus màxims de l'any després d'encarir-se per setena setmana consecutiva

Omplir el dipòsit amb benzina és més car que fa un any, però amb dièsel encara no

2 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants ha encadenat la setena setmana consecutiva de pujades, cosa que ha portat el litre de gasolina a superar la cota dels 1,7 euros i el del gasoil a superar els 1,6 euros. La gasolina s'ha encarit l'última setmana un 1% respecte a fa set dies, i se situa en els 1,709 euros per litre. És el seu valor màxim des del començament del 2023 i el més alt des de finals de novembre, tot i que llavors estava vigent la subvenció de 20 cèntims per litre implantada pel govern espanyol per la crisi per la guerra a Ucraïna. Una subvenció que va desaparèixer amb el canvi d'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tant, omplir el dipòsit és més car que fa un any i caldria remuntar-se fins a principis d'agost de l'any passat per trobar un nivell més alt per al preu del litre d'aquest combustible –tenint en compte la bonificació de 20 cèntims que hi havia aleshores.

El preu mitjà del dièsel també encadena set setmanes consecutives de pujades, amb un encariment del 0,94% la darrera setmana, per assolir els 1,601 euros el litre, un nivell que no marcava des de la penúltima setmana del passat mes de febrer, segons les dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Des de començaments de juliol, quan es va iniciar aquesta nova espiral alcista en els preus dels carburants coincidint amb el període de vacances d'estiu, el litre de gasolina acumula un increment en el preu del 7,34%, mentre que el de gasoil suma un encariment d'un 11,3%.

Més cars que abans de la guerra

Amb aquests nous repunts, el preu dels dos carburants es consolida per sobre dels nivells a què pujaven abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022 i que, en el cas del dièsel, era d'1,479 euros per litre, i, per a la gasolina, d'1,594 euros per litre. Malgrat tot, els dos carburants es mantenen encara lluny dels màxims que van tocar fa més d'un any, quan el juliol del 2022 la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina puja actualment a uns 94 euros, davant dels 87,3 euros que costava fa un any, uns 6,7 euros més, incloent-hi el descompte de 20 cèntims per litre que era vigent llavors. En el cas del gasoil, un dipòsit de 55 litres costa ara uns 88 euros, només 30 cèntims menys que els 88,3 euros que costava en el mateix període del 2022.

stats