Energia

La gasolina s'abarateix per primer cop aquest any

Omplir el dipòsit, amb tot, és més car que ara fa un any

2 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu mitjà de la gasolina ha registrat la primera caiguda des de mitjans de gener. Es talla així una ratxa de quinze pujades setmanals consecutives i es deixen enrere els màxims anuals que havia marcat aquest 2024 setmana a setmana. El preu mitjà del litre de gasolina es va situar l'última setmana en 1,685 euros, després de caure un 0,11% en comparació amb la setmana anterior, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que fa la mitjana de preus de més d'11.000 estacions de servei de tot l'Estat. Per la seva banda, el preu mitjà del litre de dièsel ha tornat a caure per tercera setmana i s'ha abaratit un 0,64%, fins a 1,531 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i aquest abaratiment dels últims dies, des del començament d'any el preu del litre de gasolina acumula un encariment del 9,8%, mentre que el del gasoil ha pujat un 2,5%. El preu mitjà dels dos carburants va començar el 2024 amb les primeres pujades en tres mesos, després d'acumular un descens rere l'altre des de finals de setembre que el va portar a acomiadar l'any passat en nivells mínims de l'exercici.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de benzina té un cost d'uns 92,67 euros, 4,73 euros més que ara fa un any, quan pujava a uns 87,94 euros. Per als vehicles dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa 84,20 euros actualment, uns 5,3 euros més car que la mateixa setmana del 2023, moment en què el preu era de 78,87 euros.

Més cars que abans de la guerra d'Ucraïna

Els preus mitjans del litre de gasolina i del dièsel es mantenen així una setmana més per sobre dels nivells en què estaven abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, que va començar el 24 de febrer del 2022. Aleshores costaven 1,592 euros i 1,479 euros el litre, respectivament. Tot i això, els dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar el juliol del 2022, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros.

Igualment, el dièsel ja suma 63 setmanes per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d'Ucraïna, que va comportar que el preu del gasoil fos més car que el de la gasolina de manera contínua des de l'agost del 2022 fins a mitjans del febrer del 2023, quan es va trencar la dinàmica.

stats