Energia

La gasolina escala a màxims anuals i encadena onze setmanes d'encariment

Des de l'inici d'any el combustible de 95 octans s'ha encarit més del 7% i el dièsel, per sobre del 2%

2 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu mitjà de la gasolina ha escalat l'última setmana fins a marcar un nou màxim anual després d'encarir-se per onzena vegada consecutiva, mentre que el dièsel ha prosseguit la tendència de pujades que va iniciar la setmana passada, segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE, que recull la mitjana dels preus a més d'11.000 estacions de servei de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el preu mitjà del litre de gasolina se situava els últims set dies en els 1,645 euros de mitjana, el nivell més alt des de principis de novembre, després de pujar un 0,61% respecte a fa una setmana. Des de començament d'any, el litre de gasolina a Espanya s'ha encarit un 7,2%.

Quant al litre de dièsel, el preu mitjà de l'última setmana es va situar en 1,541 euros, després d'encarir-se un 0,064% després de dues pujades consecutives que va tallar amb una ratxa de tres setmanes a la baixa. De fet, el dièsel des de l'inici d'any s'ha encarit menys que la gasolina, en concret un 3,2%.

Evolució del preu dels carburants el 2024
€/litre

El preu mitjà dels dos carburants més utilitzats al transport va iniciar el 2024 registrant les primeres pujades en tres mesos. Unes pujades que es produïen després d'acumular un descens darrere l'altre des de finals de setembre del 2023 que el va portar a acomiadar l'any en nivells mínims de l'exercici després de sumar un abaratiment de gairebé el 15% en el cas de la benzina, i de més del 13% per al dièsel.

El dipòsit, més car que fa un any

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de benzina té un cost d'uns 90,2 euros, uns 50 cèntims més que just fa un any, quan pujava a uns 89,7 euros i ja no existia el descompte de 20 cèntims per litre que va estar vigent gran part del 2022. Per als vehicles de gasoil, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament actualment de 84,75 euros, uns 60 cèntims més car que la mateixa setmana del 2023, moment en què el preu era de 84,15 euros.

Tanmateix, els preus mitjans dels carburants es mantenen una setmana més per sobre dels nivells en què estaven abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, que va començar el 24 de febrer del 2022, quan la gasolina costava 1,592 euros i el gasoil, 1,479 euros el litre. Tot i això, els dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar l'estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil, als 2,1 euros.

El dièsel ja suma 58 setmanes per sota del preu de la gasolina i el gap es va engrandint. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d'Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil fos per primer cop més car que el de la gasolina de manera continuada des de l'agost del 2022 fins a mitjan febrer del 2023, quan es va trencar aquesta dinàmica.

Amb els nivells actuals, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada a 1,782 euros el litre, i de la zona de l'euro, amb un preu mitjà d'1,834 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,680 euros, i de la zona euro, on marca un preu d'1,707 euros.

stats