Energia

El preu de la gasolina marca el mínim anual per Nadal

Omplir el dipòsit és més car que fa un any perquè llavors hi havia la subvenció de 20 cèntims per litre

2 min
Un usuari omplint de gasolina el dipòsit d’una moto.

BarcelonaEl preu de mitjana de la gasolina arriba a Nadal en mínims anuals. L'última setmana ha sumat un nou descens, el dotzè consecutiu, i acumula un abaratiment de gairebé el 13% des de finals de setembre. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE, que recull la mitjana de preus de més d'11.000 benzineres de tot l'Estat, la gasolina de 95 octans costava 1,536 euros, un 1,3% menys que la setmana anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest preu se situa als nivells previs a la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022 i per trobar un preu semblant caldria remuntar-se a finals de l'any passat, quan encara hi havia vigent el descompte mínim de 20 cèntims per litre decretat pel govern espanyol.

Per la seva banda, el preu del gasoli es va situar l'última setmana en 1,501 euros el litre, un 1,6% menys que els set dies anteriors. Així, el dièsel ha encadenat l'onzena setmana consecutiva de descens i suma una baixada de l'11% en el seu preu des de principis d'octubre. L'actual cost del gasoil a les benzineres no es veia des de finals del juliol passat.

Els descensos continuen allunyant encara més els preus dels dos carburants dels màxims que van registrar l'estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va assolir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.

Evolució dels preus dels carburants a Espanya el 2022 i el 2023

Dipòsit més car que fa un any

Tot i aquests descensos, amb els preus actuals omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un preu de 84,5 euros, uns 8 euros més que en les mateixes dates del 2022 (76,5 euros). Llavors hi havia vigent la bonificació de 20 cèntims per litre. Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament de 82,5 euros, uns 3,2 euros més que el mateix període del 2022, moment en què el preu era de 79,3 euros tenint en compte el descompte esmentat.

El dièsel suma 43 setmanes seguides per sota del preu de la benzina. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d'Ucraïna, que va comportar que el preu del gasoil fos per primera vegada més car que el de la gasolina des de l'agost del 2022 fins a mitjan febrer d'aquest any, quan es va trencar la tendència.

Tot i que el preu dels carburants depèn de molts factors, com la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la primera matèria i de la logística i els marges bruts, el preu del barril ha anat baixant des del mes de setembre.

stats