Energia

Els carburants comencen l'any amb la primera pujada en tres mesos

Des del setembre la gasolina havia baixat un 15% i el dièsel un 13%

2 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaComençament d'any amb canvi de tendència en el preu dels carburants, després de tres mesos encadenant abaratiments. La primera setmana d'aquest 2024 tant la gasolina com el gasoil s'han encarit a Espanya, segons recull el Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que cada set dies fa la mitjana de preus de més d'11.000 benzineres a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 0,19% l'última setmana, per situar-se en 1,534 euros. Per la seva banda, el gasoil ha pujat un 0,07% respecte a la setmana anterior, fins als 1,493 euros de mitjana per litre. D'aquesta manera, els dos carburants tallen una espiral a la baixa que els havia portat a acumular un descens en el preu de gairebé el 15%, en el cas de la gasolina, i de més del 13%, per al dièsel.

Tot i aquest repunt dels preus, el litre de gasolina es manté per sota dels nivells en què se situava abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna –llavors era d'1,592 euros per litre–, el 24 de febrer del 2022. En el cas del gasoil, continua per sobre del preu d'aleshores –1,479 euros per litre–. Tanmateix, els dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar l'estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va assolir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.

Omplir el dipòsit, més car

Amb els preus d'aquesta última setmana, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de benzina té un preu de 84,37 euros, gairebé tres euros més que en les mateixes dates de l'any passat, quan pujava a uns 81,4 euros quan ja no existia descompte de 20 cèntims per litre que va estar vigent bona part del 2022. Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (també de 55 litres) suposa un desemborsament de 82,11 euros, uns 8 euros més que en el mateix període del 2023, moment en què el preu era de 74 euros.

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la cotització específica dels combustibles (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució de la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal. De fet, els preus a les gasolineres poden tenir una forquilla a l'alça o a la baixa respecte als preus mitjans a conseqüència dels marges que apliquen els diferents operadors, el cost logístic o la proximitat a les refineries. Aquí es pot consultar el preu a les diferents estacions de servei de Catalunya.

Amb els nivells de preus de l'última setmana, la gasolina sense plom de 95 octans es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en els 1,668 euros per litre, i de l'eurozona, amb un preu mitjà d'1,721 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,633 euros, i de l'eurozona, on marca un preu d'1,666 euros.

stats