Energia
Economia Energia 12/06/2023

Un gran de l'Íbex compra la catalana Solideo per créixer en autoconsum

L'operació permetrà a la cotitzada assaltar el mercat de les llars i les pimes

2 min
Les despeses administratives poden ser més cares que la instal·lació.

BarcelonaAcciona Energía, juntament amb la seva matriu Acciona, ha comprat una participació majoritària de la companyia catalana Solideo amb l'objectiu de créixer en el mercat de l'autoconsum elèctric de les llars i de les pimes, i en la generació distribuïda a partir de comunitats energètiques amb generació i consum de proximitat, segons ha informat aquest dilluns Acciona Energía. Cap de les dues empreses ha volgut fer públic l'import de l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Solideo és una companyia amb seu a Sant Cugat del Vallès especialitzada en la instal·lació de sistemes d'autoconsum, així com bateries per a l'emmagatzematge de l'autoproducció, sistemes de recàrrega de vehicles elèctrics i climatització per aerotèrmia. Solideo és una de les principals companyies del sector a Catalunya, amb un 20% de quota de mercat en autoconsum, amb només tres anys de vida. L'any passat va fer el salt a la resta de l'Estat amb l'obertura d'oficines a Madrid, Màlaga i Alacant. Amb aquesta operació, Acciona Energía vol impulsar el negoci de Solideo i el seu creixement.

L'empresa catalana va completar el 2022 unes 2.400 instal·lacions domèstiques d'autoconsum, a més de donar servei també a clients institucionals com el departament d'Educació de la Generalitat, l'Ajuntament de Reus, l'asseguradora Allianz, l'Institut Químic de Sarrià o l'empresa de supermercats Veritas, entre altres.

Acciona Energía, nascuda del negoci de renovables d'Acciona i que cotitza a la borsa, dona serveis energètics a grans clients corporatius i entitats públiques com Unibail Rodamco, Merck, González Byass o l'Ajuntament de Gijón, amb la qual cosa Solideo li obrirà el mercat residencial i de petites i mitjanes empreses.

Un mercat en creixement

Així, Solideo permetrà a Acciona Energía créixer en el mercat de l'autoconsum, un negoci en plena expansió que al conjunt d'Espanya va augmentar l'any passat un 108% fins als 5,2 GW, segons les dades de la patronal fotovoltaica Unef. D'aquesta potència instal·lada, un 47% correspon a autoconsum industrial, un 32% a residencial, un 20% a comercial i un 1% a instal·lacions aïllades. El negoci, a més, creixerà de forma exponencial, ja que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) estima que el 2025 l'autoconsum arribarà als 15,6 GW. A més, la UE va aprovar l'estratègia de l'autoconsum en teulades que preveu arribar al 25% de la generació elèctrica en règim d'autoconsum.

stats