Energia

L’OPEP i Rússia retallen el bombament de cru i el petroli torna a pujar

El càrtel redueix el bombament en 100.000 barrils diaris

2 min
Pou del jaciment petrolier de Prirazlomnoye, propietat de Rosneft, fora de la ciutat de Nefteyugansk, Rússia

BarcelonaL’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus socis –especialment Rússia–, que formen la denominada OPEP+, han pactat una reducció del bombament de cru. L’excusa és la debilitat econòmica que fa preveure una caiguda de la demanda. El resultat pràctic d’aquesta maniobra és que el preu de l’or negre, que havia començat una tendència descendent, ha repuntat en els principals mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió es produeix després que divendres passat el G-7, que agrupa els set estats de les principals economies del món, anunciés que limitaria el preu a pagar pel petroli rus, en un intent d’evitar que Moscou utilitzi les exportacions de petroli com a sistema de finançament de la guerra a Ucraïna.

L’OPEP+ ha decidit retirar dels mercats els 100.000 barrils diaris de més que havia afegit fa un mes. Aquesta és la primera reducció de la producció que acorda l’OPEP+ des de fa més d’un any. La decisió, presa en una teleconferència dels ministres d’energia dels 23 països que formen part d’aquest càrtel, anul·la l’increment que s’havia pactat a partir del mes de setembre després del viatge del president dels Estats Units, Joe Biden, a l’Aràbia Saudita.

La decisió, per tant, significa tornar als nivells de producció del mes d’agost. Els països de l’OPEP+ bombaran a partir de l’octubre 43,854 milions de barrils diaris. Un volum que no inclou la producció a Veneçuela, l’Iran i Líbia, que queden fora del compromís de limitar la seva producció. Davant un mercat volàtil, l’OPEP ha deixat clar que podria modificar en qualsevol moment la quota de producció.

L’excusa per retallar la producció l’ha donat el viceprimer ministre rus, Alexander Novak: “Veiem que el PIB i el creixement de l’economia mundial s’han corregit [a la baixa]", ha declarat.

Impacte en els preus

La decisió s’ha traslladat als mercats. El barril de Brent, de referència a Europa, ha pujat un 4,14% a primera hora de la tarda i se situava en 96,88 dòlars. El barril d’intermedi de Texas (WTI), de referència als Estats Units, pujava un 3,86%, fins als 90,25 dòlars, a l’obertura dels mercats nord-americans. Malgrat aquests increments, el preu del cru continuava per sota de la barrera psicològica dels 100 dòlars i lluny dels màxims de 120 dòlars a què va arribar el mes de juny passat.

stats