Energia

El Port de Barcelona tindrà el parc fotovoltaic sobre coberta més gran d'Europa

Ocuparà a la ZAL l'equivalent a 15 camps de futbol i generarà la llum equivalent al consum de 41.250 persones

X.G.C.
2 min
Lluís Salvadó durant la presentació del projecte.

BarcelonaEl Port de Barcelona ha començat els treballs per convertir la zona d'activitats logístiques (ZAL) en el parc fotovoltaic sobre coberta més gran d'Europa. El projecte es desenvoluparà per fases i hauria d'estar acabat l'any 2026. Per aconseguir-ho, caldrà invertir uns 24 milions d'euros. Una vegada estigui totalment en funcionament, la potència instal·lada serà de 40 MW, i es generarà l'energia equivalent al consum de 41.250 persones. "Som la infraestructura del país que més esforços i inversió està fent en el procés de descarbonització", ha assenyalat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El projecte va a càrrec de Cilsa, societat gestora de la ZAL Port, i la construcció s'ha iniciat aquesta mateixa setmana. La instal·lació d'autoconsum compartit ocuparà gairebé 91.700 metres quadrats, l'equivalent a 15 camps de futbol. Estarà ubicada a la nau que ocupa Decathlon i tindrà 19.846 panells, que sumaran una potència pic de 8,2 megawatts i una producció estimada que equival al consum de prop de 8.500 persones.

La primera fase té un cost d'inversió de 6 milions d'euros i permetrà estalviar 2.465 tones de CO₂ anuals, que equivalen a les emissions de 725 automòbils. El següent pas serà la instal·lació de plaques solars en diferents naus de la zona d'activitat logística del Prat. Posteriorment, es construiran les instal·lacions necessàries per subministrar el 100% de l'energia que es consumeix a la ZAL Barcelona. Segons el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, "no són inversions que tinguin com a fonament el retorn econòmic, sinó de caràcter ambiental".

Un cop acabades totes aquestes fases, es generaran 50.000 MWh l'any d'energia neta, l'equivalent al consum anual de 41.250 persones. Salvadó ha comentat que, tot i buscar referents de projectes similars en l'àmbit internacional, no els han trobat. "El projecte final ens posiciona com un dels projectes en sostre fotovoltaic més grans a escala mundial", ha dit, abans d'afegir: "Ens podem atrevir a dir que és el més gran d'Europa".

Imatge de les naus de la ZAL on s'instal·laran les plaques

No hi ha un calendari predeterminat per acabar aquest parc. La previsió és que la primera nau, la de Decathlon, estigui enllestida el març del 2024. Les següents naus s'estan treballant en paral·lel –l'objectiu que es marquen és acabar l'any 2026–, però aniran avançant en funció dels acords que es tanquin amb els consumidors.

La normativa permet que l'energia que es produirà a les ZAL es pugui subministrar a empreses fins a un radi de dos quilòmetres. Per això, el president del Port ha insistit que "la clau de la viabilitat del projecte és que aquesta energia seria consumida en proximitat, i això és un element que afegeix sostenibilitat a la distribució energètica". 

stats