Restriccions energètiques: "No és el mateix una perruqueria que una botiga de congelats"

Associacions de comerciants critiquen les mesures del govern per estalviar llum

3 min
Una dona mirant aparadors, a Barcelona

BarcelonaAmb resignació i crítiques. Així ha rebut el sector del comerç el paquet de mesures a les empreses anunciat aquest dilluns pel govern central. Entre les principals novetats, les restriccions a la temperatura (la calefacció a un màxim de 19 graus i l'aire a un mínim de 27), però també aparadors amb llums apagats a partir de les 22 hores de la nit i portes tancades per millorar l'aïllament tèrmic. Tot plegat per mirar d'estalviar llum i reduir el consum de gas en un 7%, per ajudar així els països europeus més dependents de Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les mesures no ens agraden, però entenem que ho hem d'acatar en una situació d'emergència climàtica i energètica", explica Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, en declaracions a l'ARA. Jené, que també apunta que aquestes noves normes de l'executiu central ajudaran a combatre una inflació que afecta directament el sector, afirma que veu "improvisació" en les mesures. "Hi ha terminis impossibles de complir, però no les podem rebutjar", explica.

En la seva crítica a les resolucions anunciades pel govern aquest dilluns, Jené explica que "no és el mateix una ciutat humida com Barcelona que una de seca de l'interior de Castella. Pel que fa a la il·luminació, el president de Barcelona Oberta recorda que "els aparadors il·luminats també són un factor de seguretat, i em costa d'imaginar l'Eixample completament a les fosques". "Caldran mesures compensatòries de seguretat", ha demanat.

Jené ha afirmat que no tem que aquestes mesures afectin les vendes del sector: "Potser hi haurà un desajust a curt termini, però a la llarga, no, perquè això ens afecta a tots per igual i la gent no deixarà de comprar".

Compte enrere per a les portes

El que sí que el preocupa més és l'obligació de posar portes a les botigues per minimitzar les fuites d'aire condicionat, un requisit que les botigues hauran de portar a terme abans del 30 de setembre. "Ens preocupa perquè és un període molt breu", ha dit. "A la costa hi ha moltes terrasses que no separen netament l'interior de l'exterior i posar-hi portes sense subvencions és molt complicat", conclou.

En la mateixa línia s'expressa Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç. En declaracions a aquest diari, lamenta que la mesura és "massa generalista" i no té en compte les tipologies de botigues. "Té un punt populista. No ens agrada com està plantejat, perquè no és el mateix una perruqueria, on amb els assecadors hi pot fer molta calor, que una botiga de roba, on pots deixar suat el que et vols emprovar, o una de congelats". Vendrell afegeix que hi ha el risc que respecte a algunes botigues s'estigui millor al carrer que a dins i critica que la mesura no s'ha consensuat amb el sector.

Ayuso: "Madrid no s'apaga"

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha sigut la primera a avisar que no complirà les mesures, que el govern obligarà a aplicar a les comunitats, aplicant-hi sancions, si cal. Ayuso publicava ja dilluns a la nit la seva intenció de mantenir la despesa energètica:

Aquest matí la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha avisat Ayuso que el pla d'estalvi i eficiència energètica s'ha de complir i li ha retret que "sempre demostra egoisme i manca de solidaritat". També el president del govern, Pedro Sánchez, s'hi ha referit, demanant a les comunitats que fugin "d'un comportament egoista, unilateral i insolidari" i apel·lant "al compromís europeista de la societat espanyola".

El decret, publicat aquest dimarts, matisa que les normes anunciades dilluns no s'aplicaran en centres sanitaris, assistencials o educatius i preveu sancions d'entre 60.000 euros i 100 milions per als incompliments que es puguin donar.

stats