Energia
Economia Energia 23/05/2023

Tots els edificis de la Generalitat tindran plaques solars el 2030

El consell executiu aprova cedir totes les instal·lacions fotovoltaiques a l'energètica pública catalana

2 min
GENERACIÓ A CASA 
 Les llars ja comencen a produir la seva energia, per exemple amb plaques solars.

BarcelonaEl consell executiu del Govern ha aprovat aquest dimarts la cessió a L'Energètica –l'energètica pública catalana– de la gestió de totes les plaques solars dels edificis de la Generalitat i els que s'impulsin a partir d'ara. La mesura té com a objectiu integrar tota la instal·lació dels sistemes fotovoltaics en la infraestructura pública de generació renovable. També ha autoritzat transferir 58,9 milions d’euros a L’Energètica, perquè inverteixi en noves instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’edificis del Govern durant els anys 2023 i 2024. A més, la Generalitat cobrirà de plaques solars els sostres de tots els seus edificis (un total de 1.452 immobles) ara i fins al 2030.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’acord preveu també que es defineixin uns criteris tècnics unificats i uns models comuns per a tots els sistemes d'energia solar que siguin propietat de la Generalitat. Per exemple, es tindrà en compte "l’execució, l’explotació i els protocols d’intercanvi d’energia, que han de facilitar la gestió i optimitzar el rendiment del parc fotovoltaic". Aquests criteris els establirà la Direcció General del Patrimoni, en col·laboració amb L’Energètica i amb Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, i d’acord amb les directrius de l’Institut Català d’Energia.

Amb aquestes plaques, el Govern assegura que en set anys es podrà obtenir el 100% del consum d’energia pel que fa a l’electricitat. A finals de l'any vinent calculen que L'Energètica ja cobrirà el 25% del consum total de les administracions públiques catalanes. Actualment, la Generalitat compta amb 120 instal·lacions fotovoltaiques als seus edificis, que generen una potència de 17,6 megawatts (MW), de les quals 77 són d’autoconsum i la resta, de generació i venda d’energia. A més de generar un estalvi per a la Generalitat, des del Govern asseguren que un percentatge d’aquesta energia serà gratuïta per a les llars vulnerables que estiguin a 2 quilòmetres de l’edifici en què hi hagi instal·lades aquestes plaques solars.

L’Energètica comptarà amb la col·laboració d’Infraestructures de Catalunya per a tot el procés de gestió, des de la prospecció d’emplaçaments i l’execució de les instal·lacions fins a la seva explotació, passant pel manteniment i l’operació tècnica. La Generalitat ja està elaborant una base de dades d’immobles susceptibles d’instal·lar-hi sistemes fotovoltaics en les condicions més avantatjoses. La llista inclourà aquelles cobertes de fibrociment que s'hagin de substituir i en les quals pugui haver-hi espai per a la instal·lació d’equips fotovoltaics.

stats