Energia
Economia Energia 10/11/2023

La UPC obre un laboratori i una planta pilot d'hidrogen verd

En paral·lel, l'empresa MMM Group inaugura una fàbrica de generadors d'hidrogen a Molins de Rei

X.G.C.
3 min
La planta de produccio hidrogen de la UPC.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest divendres a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) un laboratori i una planta pilot de producció d'hidrogen verd, "infraestructures clau" per a l'aposta catalana de descarbonització de la indústria, segons les seves paraules. L'hidrogen verd permet emmagatzemar energies renovables d'altres fonts com l'eòlica o la solar, i encara que per ara es parteix d'aigua dolça, algun dia es podria arribar a fer servir l'aigua del mar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El laboratori i la planta estan situats a la tercera planta i al terrat del Campus Diagonal-Besòs, un espai de 340 metres quadrats que permetrà desenvolupar, produir, comprimir, transportar, emmagatzemar i usar hidrogen i electricitat produïts de forma sostenible, entre d'altres amb les plaques solars del mateix edifici. La planta té una capacitat inicial de producció de 13 quilowatts (kW) de potència màxima elèctrica amb vista a arribar a 40 kW en el futur i 34 quilos de capacitat d'emmagatzematge.

"Catalunya es troba en plena estratègia de reindustrialització i tenim clar que l'hidrogen verd juga un paper important per posicionar-nos en un lloc privilegiat" en la geopolítica energètica europea, ha afirmat Aragonès. El president català ha assenyalat que les indústries europees paguen un preu molt alt per les emissions de diòxid de carboni i per la dependència estrangera i el desenvolupament d'aquestes energies dona una posició d'avantatge de cara al futur.

Aragonès, acompanyat del conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha recordat que, més enllà de l'estratègia de futur, a curt termini la cadena de valor de l'hidrogen verd ja ha permès desenvolupar 140 empreses i crear 1.300 llocs de treball. El president ha recordat que precisament aquest "Silicon Valley de l'hidrogen" ha estat capaç de mobilitzar 13 milions de fons europeus, inclosos els sis amb què s'han pagat les infraestructures inaugurades a la UPC. A la inauguració també hi eren presents l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, així com el rector de la UPC, Daniel Crespo.

Fàbrica d'MMM Group

D'altra banda, l'empresa MMM Group, especialitzada en el disseny, desenvolupament i fabricació del sector de l'automoció, ha inaugurat aquest divendres la primera fàbrica de generadors d'hidrogen d'Europa a Molins de Rei, que ha comptat amb una inversió de 2,5 milions d'euros. Es tracta de Methanol Reformer, una planta que es dedica a buscar solucions basades en el reformat de metanol per produir energia neta, eficient i descentralitzada. La companyia preveu treure al mercat 450 reformadors a l'any. D'aquesta manera, el grup empresarial "diversifica el negoci cap a la transició energètica", ha afirmat el conseller delegat de la companyia, Jordi Priu, que ha estimat ampliar la plantilla fins al centenar de treballadors l'any vinent.

La planta d'MMM.

El primer executiu de l'empresa ha assenyalat que l'hidrogen "és el gran tapat" i ha explicat que l'aposta per aquest àmbit va arribar en associar-se amb l'empresa nord-americana Element 1. L'acord amb aquesta firma va permetre obtenir la llicència i la transferència de tecnologia relacionada amb generadors de metanol a hidrogen. Priu ha recordat que va ser un procés "difícil", perquè la firma catalana "ve del metall, de la indústria", però els va convèncer que "dins aquestes màquines hi ha tubs i soldadura".

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que també ha visitat la nova planta, ha posat èmfasi en "l'oportunitat" que suposa "la indústria de les renovables". És a dir, l'energia per "alimentar una indústria descarbonitzada". Torrent ha remarcat la importància de l'hidrogen com un "vector clar" i que "lliga amb la indústria descarbonitzada i la indústria necessària per generar energia neta".

stats