Energia

Vols entendre el rebut de la llum? La CNMC crea una eina que ho explica tot

'Entén la teva factura' permet accedir a totes les dades per saber què es paga i com es pot estalviar

3 min
Rebut de la llum

BarcelonaQui va ser president de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència, José María Marín Quemada, va pronunciar durant una visita a Barcelona una mítica frase: "El rebut de la llum no hi ha qui l'entengui". Marín Quemada ja no presideix l'organisme supervisor, ara ho fa Cani Fernández, però l'ens no vol que les elèctriques s'emparin en una factura inintel·ligible i ha posat en marxa una eina que permet als consumidors entendre què li estan cobrant i per què.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'eina l'han batejat així, Entén la teva factura, i s'ha creat perquè els consumidors domèstics (menys de 15 kW de potència contractada) puguin comprendre de forma senzilla la seva factura i prendre decisions que els permetin estalviar en el subministrament elèctric. Així, facilita als consumidors els conceptes bàsics de la factura: qui és la comercialitzadora elèctrica i qui la distribuïdora, quin tipus de contracte tenen (PVPC, preu únic o per períodes), les penalitzacions per canviar de companyia, el consum, la potència contractada i demandada, quan es fa la renovació del contracte i si tenen penalitzacions, entre d'altres.

Per poder accedir a aquesta eina s'ha de tenir l'última factura en paper. Allà s'hi publica, en l'apartat de la CNMC, a dalt a la dreta, un codi QR que el client ha d'escanejar. El codi remet a la web del comparador de la CNMC –on es poden comparar els preus de les diferents comercialitzadores–. A la dreta, el consumidor trobarà una pestanya amb Entén la teva factura.

Un cop dins, l'eina carrega totes les dades del consumidor: comercialitzadora, tipus de contracte (si tenen PVPC, preu únic o per períodes), la penalització en cas de canvi de comercialitzadora, la renovació del contracte i altres informacions. Apareix també un resum de la factura, amb el càlcul que es fa per a cadascun dels conceptes de potència, energia, serveis i altres (com ara finançament del bo social, el lloguer de l'equip de mesura o altres càrrecs), i el càlcul de l'impost elèctric i l'IVA.

Eines per estalviar

A la secció "Els teus consums” es pot veure la potència contractada i la potència demandada l'últim any. Els valors es mostren de forma gràfica, cosa que ajudarà a prendre decisions sobre el canvi de potència, indicant l'import que es podria estalviar en cas de reduir la potència. Dins la mateixa secció, també es poden veure els consums d'energia i, en cas de tenir facturació per períodes, els consums en horari punta, pla i vall de forma gràfica.

Imatge de la informació del consum i consells per estalviar
Exemple sobre la informació de la potència contractada i quina s'hauria de contractar per estalviar

L'eina també ofereix informació sobre el percentatge acreditat com a energia verda i indica el contacte de la comercialitzadora i la distribuïdora per a qualsevol reclamació (telèfon, web i correu electrònic).

Entén la teva factura se suma a altres eines que la CNMC ja tenia a disposició del consumidor: comparador de tarifes, factura llum (per comprovar factures amb tarifa PVPC), mecanisme d'ajust (per comprovar el cost del topall del gas), preus PVPC (semàfor de preus per a consumidors en PVPC, és a dir, tarifa regulada) i guies informatives.

stats