Energia
Economia 03/05/2022

Enerside invertirà 170 milions en energia fotovoltaica fins al 2023

La companyia catalana de renovables preveu elevar els ingressos fins als 40 milions aquest any

2 min
El conseller delegat d'Enerside, Joatham Grange, a la seu de la companyia a Barcelona.

BarcelonaLa companyia de renovables catalana Enerside Energy, que cotitza al BME Growth (la borsa de pimes), creu que “hi haurà moltes possibilitats en el sector”, segons explica a l’ARA el seu conseller delegat, Joatham Grange. La seva situació per créixer és envejable. Aquest febrer va fer una ampliació de capital de 34 milions d’euros abans de la sortida a borsa, i la seva valoració supera els 200 milions. A més, la companyia té un endeutament mínim, de només 2 milions d’euros, cosa que permet fer front a les inversions compromeses i buscar noves oportunitats en el mercat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa va tancar el 2021 amb unes pèrdues netes de 295.000 euros però un benefici operatiu (ebitda) de 0,5 milions i uns ingressos que van superar els 11,2 milions d’euros, el doble que l’any anterior. D'altra banda, les perspectives per a aquest any són molt positives, amb una previsió d’elevar els ingressos fins als 40 milions d’euros i aconseguir un ebitda positiu de 3 milions. Les claus, explica Grange, cal buscar-les en la diversificació, tant pel que fa al model de negoci, ja que integra tot el negoci de generació fotovoltaica, com geogràficament. La companyia barcelonina té presència a Espanya, però també a Itàlia, Xile i el Brasil, i està entrant al Perú i a l’Equador.

Enerside Energy es defineix com una companyia verticalment integrada de la indústria fotovoltaica amb tres potes de negoci: la construcció d’instal·lacions per a tercers, el desenvolupament de projectes fotovoltaics i l’explotació directa dels seus propis projectes per vendre l’energia generada. Aquest any encara pesarà molt en el balanç el negoci de la construcció de projectes per a tercers, que aportarà una gran part de la facturació –uns 30 dels 40 milions previstos–, però el desenvolupament de projectes propis i la venda d’energia ja començaran a aportar negoci i “creixerà força” a partir del 2023, explica Grange.

Creixement

Per al conseller delegat, l’avantatge ara és que es pot “replicar” el negoci. Amb una plantilla de mig miler de persones, la companyia desenvolupa tots els projectes, des de l’enginyeria, fins a la construcció i l’explotació. Ara mateix està construint set plantes al Brasil i set més a Xile. A Catalunya té en cartera el projecte Els Mallols, a Tremp, que ja va rebre el vistiplau de la ponència de renovables.

stats