Economia 08/02/2020

La cancel·lació d'Ericsson augmenta la incertesa sobre el Mobile World Congress

L'empresa sueca de telefonia mòbil se suma a LG i no vindrà al congrés pel coronavirus

Paula Clemente
3 min
Imatge d'arxiu del Mobile World Congress de Barcelona del 2019

Barcelona"El coronavirus no aturarà el MWC". La newsletter que arriba pràcticament a tothom que hagi anat alguna vegada al Mobile World Congress intentava dimecres calmar els ànims amb aquesta frase. Ho feia una estona després que se sabés que la multinacional tecnològica sud-coreana LG cancel·lava la seva participació i que corregués la notícia (després desmentida) que la xinesa ZTE prenia la mateixa decisió. Ara, però, l'organització del congrés ha d'afrontar la baixa d'un dels grans jugadors: Ericsson ha anunciat aquest divendres que segueix l'exemple de LG i no participarà en la fira que se celebra l'última setmana de febrer a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa sueca també dedicada a les telecomunicacions ha explicat en un comunicat que, després d'una "extensa" avaluació interna dels riscos, ha decidit adoptar mesures de precaució addicionals a les ja adoptades perquè el coronavirus impacti com menys millor sobre les operacions de l'empresa. Retira, en definitiva, la seva participació en el MWC Barcelona 2020, el congrés –diuen– "més gran de la indústria de les telecomunicacions".

La tecnològica reconeix en el mateix comunicat que GSMA, organitzadora de l'esdeveniment, ha fet tot el possible per controlar el risc, però que, en el seu cas en particular, ser un dels "màxims expositors" implica milers de visitants al seu estand.

Precisament per la seva dimensió, l'absència d'Ericsson al saló és un cop molt dur per a GSMA, que perd la segona companyia que reserva més espai a la fira. Amb 6.000 metres quadrats (un 2,5% de la superfície de Fira de Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat), només la supera la xinesa Huawei i està molt lluny de la tercera de la llista, Sony, que en lloga uns 1.700. És per això, ha justificat la companyia en el comunicat en qüestió, que "fins i tot si el risc és baix, l'empresa no pot garantir la salut i la seguretat dels empleats i visitants".

Börje Ekholm, president i conseller delegat de la companyia, ha defensat el moviment com el gest més responsable. "No és una decisió presa a la lleugera, teníem ganes de mostrar les nostres últimes novetats a Barcelona", confessa en el comunicat. "És una llàstima, però creiem fermament que la decisió empresarial més responsable és retirar la nostra participació en l'acte d'aquest any", afegeix. A canvi, organitzaran esdeveniments locals a cadascun dels seus mercats per poder presentar les novetats que no hauran exhibit al congrés català.

Aquest dissabte s'ha anunciat una nova baixa d'una empresa menor. El fabricant nord-americà de targetes gràfiques NVIDIA ha explicat a través d’un comunicat que no assistirà al congrés "atès que hi ha riscos per a la salut pública entorn del coronavirus".

El congrés segueix endavant

Malgrat els nous moviments, GSMA manté la mateixa postura que fa uns dies: continua monitoritzant i avaluant el potencial impacte del coronavirus a l'esdeveniment, i assegurant que s'implementaran i es recomanaran mesures extraordinàries per reduir al mínim el perill de contagi, però el congrés se celebrarà tal com està previst.

Ara bé, la novetat de l'últim comunicat és que l'empresa reconeix que la cancel·lació d'Ericsson tindrà "cert impacte en aquesta edició" i "potser, en un futur". "És de gran importància per a GSMA seguir convocant la indústria en aquest moment crític, en què la connectivitat és a la cúspide d'una nova revolució industrial", demana l'empresa.

Fonts del sector de les telecomunicacions han explicat a aquest diari que la companyia organitzadora té raons per estar neguitosa. Segons diuen, hi ha moltes delegacions valorant l'opció de reduir la presència al congrés de manera important i molts clients que estan cancel·lant la participació o a l'espera de fer-ho si la situació no millora. Segons fonts de Fira de Barcelona, el temor està centrat en si la caiguda d'Ericsson genera un efecte dominó, encara que tenen la sensació que el risc està ara com ara contingut. Ara bé, segons les mateixes fonts, el sector comença a assumir que aquest pot ser un Mobile a mig gas.

Huawei segueix endavant tal com estava previst

Huawei no serà una de les que s'esborrin de la fira. El gegant xinès de les telecomunicacions "assistirà al MWC 2020 tal com estava previst", insisteix la companyia aquest divendres després del moviment d'Ericsson. Això sí, "durà a terme mesures preventives per ajudar a contenir la propagació del virus", entre les quals, per exemple, reduir la quantitat d'empleats xinesos que hi vagin i enviar més europeus que altres anys. Tampoc canvia de postura Xiaomi, que explicava que continua atenta "a les notícies i recomanacions de l’OMS i GSMA" per actuar "en conseqüència", ni Sony, que –segons manifesta– ha discutit la qüestió amb la seu central, a Tòquio, i els han assegurat que no hi ha cap novetat.

Ada Colau també ha sortit davant dels micròfons a transmetre que no perilla la celebració de la fira. "Recomano escoltar experts, científics i autoritats sanitàries que ens diuen que el Mobile [World Congress] pot continuar amb completa normalitat", ha dit l'alcaldessa de Barcelona a La Sexta. El departament de Salut de la Generalitat ha comunicat, hores més tard, que el sistema està preparat tant per detectar com per tractar. "No hi ha cap raó objectiva per no venir", ha assegurat la consellera Alba Vergés.

stats