Economia 12/02/2016

Ernest Maragall demana un acord EUA-UE per perseguir l'elusió fiscal

L'eurodiputat d'ERC ha participat en la investigació de les pràctiques elusives d'Ikea

Dani Sánchez Ugart
1 min
Ernest Maragall, en una imatge d'arxiu / ACN

MadridL'eurodiputat d'ERC Ernest Maragall, que participa en la comissió d'investigació sobre tributs al Parlament Europeu, considera que hi ha "tanta evidència acumulada que ja és impossible no actuar i no prendre les mínimes mesures", arran de la publicació d'un informe sobre les pràctiques elusives de la multinacional sueca Ikea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'ARA, Maragall afirma que la investigació "posa en relleu la necessària complicitat d'alguns estats per fer possible aquesta pèrdua de recursos públics", fet que al seu entendre justifica que hi ha "una doble responsabilitat, de les empreses que dediquen grans quantitats de recursos per eludir o deixar de pagar milers de milions d'euros, i dels mateixos estats".

La Comissió Europea calcula que aquestes pràctiques costen cada any als contribuents europeus fins a 70.000 milions d'euros, i ha impulsat un paquet de mesures per posar-hi fi. Proposen que els estats s'informin entre si dels ingressos de les multinacionals, però això encara deixaria vies obertes, com els descomptes especials a l'impost de societats, o la derivació de beneficis a països de fora de la UE.

Aquestes mesures, que a parer dels Verds europeus són insuficients, han de ser aprovades per unanimitat pels estats membres, alguns dels quals es beneficien de tenir seus de multinacionals gràcies als seus sistemes de baixos impostos. Per això Maragall considera que "hauríem d'estar pensant en un gran acord de persecució d'aquestes pràctiques entre Europa i els EUA", per donar més força als legisladors per lluitar contra l'elusió fiscal.

stats