FINANCES PÚBLIQUES
Economia 04/06/2019

Espanya s’allibera del control europeu per excés de dèficit

Les finances espanyoles han estat sota la lupa semestral de Brussel·les

2 min
Pedro Sánchez saludant ahir Jean-Claude Juncker.

Brussel·lesHa calgut una dècada perquè Espanya s’hagi pogut alliberar del control estricte sobre el seu dèficit públic establert per la Comissió Europea durant la crisi econòmica. Sota aquest control, que té el nom tècnic de procediment de dèficit excessiu, les finances espanyoles han estat sota la lupa semestral de Brussel·les i han estat obligades a retallar i a presentar periòdicament uns pressupostos d’acord amb l’objectiu de rebaixar el dèficit públic per sota del 3% del PIB.

El comissari d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ja va avançar al mes de maig que avui, dimecres 7 de juny, quan es presenta l’últim informe econòmic semestral de cada estat membre, faria el pas oficial per alliberar Espanya d’aquest cotilla, ja que va tancar el 2018 amb un 2,5% de dèficit i preveu rebaixar-lo fins al 2,3% aquest any. Per tant, per a la Comissió Europea Espanya ja compleix les condicions en aquest sentit, però són els ministres econòmics i de finances qui han de ratificar la proposta que farà avui la Comissió Europea al pròxim Ecofin, el 14 de juny. Espanya ha sigut l’últim país de la UE a sortir d’aquest procediment, malgrat que Itàlia està al límit d’enfrontar-se a una reobertura després dels desafiaments dels seus líders, fet que li està costant una crisi de govern.

Però en realitat Brussel·les continua exercint control i supervisió sobre les finances públiques de tots els estats, i ara Espanya haurà de tenir una cura especial perquè es començarà a tenir en compte el dèficit de la Seguretat Social i es posarà la lupa en l’elevat dèficit estructural i en el deute públic, que encara ronda el 100% del PIB, quan no hauria de superar el 60%. Per això, es preveu que encara se li demanin ajustos. A més, avui dimecres per primera vegada la Comissió Europea emet recomanacions d’inversions per a cada estat de la UE.

stats