Economia 22/07/2020

Espanya és el quart país de la UE on més va créixer el deute públic el primer trimestre del 2020

En comparació amb un any enrere, el deute de l'Estat només va augmentar dues dècimes

Leandre Ibar Penaba
2 min
Sis països demanen a la UE una estratègia comuna per garantir material mèdic suficient en la propera pandèmia

BarcelonaEspanya va ser el quart país de la Unió Europea on més va créixer el deute públic el primer trimestre de l'any. En un context de pandèmia creixent al continent, amb els primers casos registrats al febrer a Itàlia, la gran majoria de països van incrementar l'endeutament en relació amb l'últim trimestre del 2019.

Espanya va tancar l'any passat amb una taxa de deute públic del 95,5% del producte interior brut, una xifra que es va enfilar 3,3 punts percentuals, fins al 98,8% del PIB, els primers tres mesos del 2020, segons dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat, l'agència d'estadística comunitària.

Al capdavant de les pujades es va situar Bèlgica, seguida de Finlàndia i Eslovènia, tots països de la zona euro. En el cas belga, l'augment va ser de 5,7 punts percentuals i es va enfilar fins al 104,4% del PIB. L'increment va ser de 5 punts a Finlàndia i de 3,5 punts a Eslovènia, de manera que els nivells d'endeutament estatals es van situar en el 64,2% i el 69,6%, respectivament.

No obstant això, si es compara amb el primer trimestre del 2019 l'increment d'Espanya és més baix, perquè la ràtio de deute públic sobre el PIB va passar del 98,6% al 98,8%, una pujada de només dues dècimes. La tendència de creixement de l'economia espanyola havia afavorit que al llarg del 2019 el deute es reduís gradualment fins a l'esclat de la pandèmia.

De fet, Espanya és el sisè país més endeutat de la UE, superat només per Grècia, Itàlia, Portugal, Bèlgica i França, tots amb nivells per sobre de la barrera purament simbòlica del 100% –que vol dir que l'estat deu una quantitat de diners equivalent a tot el que produeix l'economia en un any–. De mitjana, els estats de la UE registren deutes del 79,5% i del 86,3%, en el cas només del grup de països que comparteixen l'euro.

Dèficit a l'alça a la UE

L'Eurostat també ha informat dels dèficits públics a la UE, però no ha facilitat dades de diversos països, entre els quals hi ha Espanya. Durant els primers tres mesos d'aquest any la taxa de dèficit entre els estats de la UE va ser del 2,2% del PIB, superior al 0,5% registrat en el mateix període d'un any enrere i al 0,7% de l'últim trimestre del 2019, segons els càlculs provisionals de l'ens estadístic.

stats