Economia 30/10/2019

Espanya recaptaria 75.800 milions més si tingués la mateixa pressió fiscal que els països de la zona euro

Irlanda i el Regne Unit són els dos únics països d'Europa occidental amb menys pressió fiscal

Leandre Ibar
2 min

BarcelonaLes administracions públiques espanyoles haurien recaptat quasi 75.800 milions d'euros si haguessin aplicat la mateixa pressió fiscal que a la zona euro l'any passat. El 2018 Espanya va ser el tercer país de l'Europa Occidental on, de mitjana, es van pagar menys impostos, només superat pel Regne Unit i Irlanda. Així es desprèn de les dades sobre recaptació d'impostos publicades aquest dimecres per Eurostat, l'agència d'estadística europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pressió fiscal a Espanya el 2018 va ser del 35,4% del seu producte interior brut (PIB), la qual cosa representa uns ingressos per al sector públic de 425.500 milions d'euros. En canvi, la mitjana de països de la zona euro va ser del 41,7%, la qual cosa representaria uns 75.700 milions d'euros extres si hagués aplicat aquesta pressió fiscal.

En el cas de la mitjana de la Unió Europea, la pressió fiscal va ser una mica més baixa que la dels estats que comparteixen la moneda única, del 40,3%, una xifra també superior a l'espanyola. En cas que Espanya hagués tingut una pressió fiscal equivalent a la mitjana de la UE, la recaptació hauria estat 58.900 milions més alta.

Cal tenir en compte, però, que la pressió fiscal fa referència al total d'ingressos de les administracions però no a com es reparteix el pagament entre la població i les empreses. Per tant, es podria donar la situació que, en un país amb baixa pressió fiscal, el ciutadà mitjà pagui més impostos que en un país on l'estat recapta més diners, ja que alguns impostos -com l'impost de societats, els tributs mediambientals, l'IVA o altres- els paguen totalment o parcialment les empreses.

Augment respecte a l'any anterior

La pressió fiscal espanyola va augmentar, si es compara amb el 2017, quan va ser del 34,7%, set dècimes inferior a la del 2018. De fet, entre els països del seu entorn més immediat a l'oest del continent, Espanya només té una ràtio d'ingressos per PIB superior a Irlanda, un país que, des de fa dècades, ha estat acusat de fer dúmping fiscal amb un impost de societats molt baix (és a dir, rebaixar molt els impostos per atreure empreses estrangeres), i el Regne Unit, que manté una política de tributació baixa, pròpia de la tradició liberal dels països anglosaxons.

Per països, justament Irlanda va tornar a tancar el rànquing amb un 23%. Tot i ser el país de la UE amb menys ingressos públics, l'Estat irlandès encara va reduir una dècima el pes de la recaptació respecte al 2017. Al capdavall de la classificació, just per sobre d'Irlanda, hi va haver Romania, Bulgària i Lituània.

En canvi, a dalt de tot, França va tornar a encapçalar el rànquing de pressió fiscal, amb una recaptació d'impostos equivalent al 48,4% del seu PIB. Al capdamunt també hi havia Bèlgica, Dinamarca i Suècia. De fet, amb una pressió fiscal com la francesa, Espanya hauria recaptat gairebé 156.300 milions més que els ingressats el 2018.

stats