Economia 12/04/2013

El govern espanyol incrementa el control del dèficit de les Comunitats Autònomes

El consell de ministres aprova la creació de l'autoritat independent de responsabilitat fiscal, encarregada d'informar el ministeri d'Hisenda del compliment dels pressupostos

X.a.
1 min
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en una sessió de control al govern al Senat.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres la creació de l'autoritat independent de responsabilitat fiscal, un organisme que serà l'encarregat de controlar que es compleixen els pressupostos i els objectius de dèficit de totes les administracions de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha destacat que la creació d'aquest òrgan respon a les "recomanacions" de la Comissió Europea i que "ja existeix en diversos països" de la Unió. També ha assegurat que "contribuirà a que Espanya superi la crisi econòmica".

Les funcions d'aquest òrgan seran elaborar informes de seguiment de despesa, execució pressupostària i deute públic de les administracions públiques de l'Estat. També informarà de les previsions macroeconòmiques. El president d'aquesta autoritat serà triat cada tres anys i podrà ocupar el càrrec durant un màxim de sis anys.

Montoro ha citat explícitament les Comunitats Autònomes, ja que l'autoritat de responsabilitat fiscal "valorarà els objectius de dèficit i deute de les comunitats i remetrà els informes al ministeri d'Hisenda" en els deu dies posteriors a la fixació dels límits de dèficit per part del govern central.

Així, amb aquest nou òrgan, l'executiu espanyol estreny el setge fiscal a les comunitats autònomes, el principal focus d'atenció del govern de l'Estat des que Rajoy va arribar a la Moncloa. El límit de dèficit de l'Estat i de les comunitats autònomes per aquest 2013 encara s'ha de negociar.

stats