Economia 22/02/2021

Les exportacions agroalimentàries catalanes superen per primer cop els 11.000 M€

Les vendes a l'exterior creixen un 6,62% malgrat la pandèmia

2 min
La carn és el subsector que més exporta.

Les exportacions de productes agroalimentaris catalans van superar per primer cop els 11.000 milions d'euros el 2020, malgrat l'impacte de la pandèmia en tots els mercats del món. Les vendes de productes catalans del sector van créixer un 6,62% l'any passat i van assolir els 11.435 milions d'euros. Un creixement en un any marcat per la pandèmia, però també per l'augment dels aranzels dels Estats Units a alguns productes i el Brexit, segons ha destacat el director general de Prodeca, Ramon Sentmartí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb un 21,5% del total de les exportacions agroalimentàries espanyoles, Catalunya s'ha convertit en la primera comunitat en vendes del sector a l'exterior, superant per primer cop Andalusia. A més, l'agroalimentari, que el 2019 es va convertir en el tercer sector exportador català, quan va superar l'automòbil, el 2020 ha pujat al segon lloc al superar els béns d'equipament. A més, Catalunya té superàvit comercial en aquest sector, ja que les importacions tot just van assolir els 9.715 milions d'euros. "En un entorn en què el sector agroalimentari ha disminuït, a Catalunya s'ha reforçat i ha crescut", ha indicat Sentmartí.

El sector càrnic manté el lideratge pel que fa a exportacions agroalimentàries (40,16% del total), amb 4.591 milions i un augment del volum de l’11,68% respecte a l’any anterior, i del 13,90% en valor. Destaca l'augment del porcí, especialment per l'augment de les exportacions a la Xina. De fet, el gegant asiàtic ha doblat les importacions d'aliments catalans i ja és el segon mercat de l'exportació catalana del sector, per darrere de França, amb quasi el 15% de les vendes.

Caiguda del vi i el cava

Malgrat l'impuls del sector càrnic, altres, com el del vi i el cava, sí que han notat amb força les restriccions de la pandèmia. Així, les vendes a l'exterior de vi i cava català van caure un 10,14%, fins als 522 milions d'euros. A més, aquests productes, juntament amb l'oli, es van veure afectats per l'increment del 25% dels aranzels dels Estats Units. Les vendes als Estats Units van caure un 10,58%, cosa que va afectar especialment el sector del vi (-10%) i l’oli d’oliva (-24%).

També el peix i el marisc es van veure afectats per les restriccions a l'hostaleria per la pandèmia. Les vendes a l'exterior d'aquests productes van baixar un 12,8%.

stats