Economia 21/11/2018

Les exportacions catalanes cauen un 7,8% al setembre

L'alentiment de l'economia europea frena les vendes a l'exterior

Xavier Grau
3 min
Les exportacions van créixer un 13% el 2010, segons l'Amec.

BarcelonaCaiguda en sec de les exportacions catalanes al mes de setembre. El novè mes de l'any Catalunya va vendre a l'exterior per valor de 5.596,6 milions d'euros, una xifra que és un 7,8% inferior a la del mateix mes de l'any anterior, segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'alentiment de l'economia europea, amb una caiguda del PIB alemany el tercer trimestre (-0,2%) per primer cop des del 2015, està passant factura al comerç exterior. En l'acumulat dels nou primers mesos de l'any, Catalunya ha venut a l'exterior per valor de 53.605,5 milions d'euros, un 1,8% més que en el mateix període de l'any anterior.

Malgrat la frenada de les exportacions, les importacions continuen per sobre, cosa que agreuja el dèficit comercial. Al setembre Catalunya va comprar a l'exterior per valor de 7.046 milions d'euros, un 2,1% menys que el mateix mes de l'any anterior, i en l'acumulat de l'any les importacions de Catalunya van assolir els 66.926,9 milions d'euros, un 6,4% més que el mateix període de l'any anterior.

Amb aquestes xifres, el dèficit comercial de Catalunya ha augmentat un 30%, fins als 13.321,3 milions d'euros entre el gener i el setembre, segons les dades del ministeri.

Malgrat la caiguda de les exportacions catalanes al setembre, el Principat continua sent la primera comunitat exportadora d'Espanya, amb un 25,2 de les vendes de l'Estat a l'exterior al setembre i un 25,3% en l'acumulat dels nou primers mesos de l'any.

El conjunt de les exportacions espanyoles al setembre va assolir els 22.176,9 milions d'euros, també amb un descens, però del 4,6%, més moderat que el de Catalunya. En els nou primers mesos, les exportacions espanyoles van ser de 212.162,9 milions d'euros, un 3,2% més que el mateix període de l'any anterior. El dèficit comercial espanyol, des de començament d'any, també ha augmentat un 30%, fins als 24.187 milions d'euros.

Estancament de la química i caiguda de l'alimentació

El primer sector exportador català, la química, ha estancat les seves vendes a l'exterior. Així, al mes de setembre les vendes d'aquest sector a l'exterior van sumar els 1.490,9 milions d'euros, sense creixement respecte al mateix mes de l'any anterior.

I el tercer sector en pes de les vendes catalanes a l'exterior, el de l'alimentació, begudes i tabac, va patir al setembre una important caiguda, del 5,9%, de manera que les vendes van quedar en 770,6 milions d'euros.

Només el sector dels béns d'equipament va mantenir el pols, amb unes vendes a l'exterior de 999,7 milions d'euros, un 1,4% més que el mateix mes de l'any anterior.

En els nou primers mesos de l'any, el sector que més ha crescut és el de l'automòbil, un 5,1%, fins als 8.520,7 milions d'euros. La química, però, va ser el primer sector exportador del gener al setembre, amb 14.118,2 milions d'euros, un 3,5% més que el mateix període de l'any anterior.

Frenada europea

L'alentiment de l'economia europea ha estat clau per a la caiguda de les exportacions catalanes. Europa és el primer mercat de Catalunya i la destinació de més del 60% de les vendes. Al setembre les vendes a la Unió Europea (UE) van disminuir un 7,8%, mentre que les destinades a la zona euro van caure un 8,6% i les destinades a la resta de la UE van baixar un 4,1%.

Entre els principals mercats catalans, destaca la caiguda del 3% de les exportacions a França, del 22,2% les que van a Alemanya, del 2,5% les que van al mercat italià, del 4,2% les destinades a Portugal, del 12,2% les exportacions al Regne Unit.

En l'acumulat del gener al setembre, les exportacions catalanes a la UE (el 64,7% del total d'exportacions) van augmentar un 0,9%. Les vendes a la zona euro van créixer un 0,4%, mentre que les destinades a la resta de la UE ho van fer un 2,8%.

stats