La recuperació postcovid

Les exportacions i la recuperació de l'automòbil impulsen el tràfic al port de Barcelona

Entre el gener i el juliol s'han transportat més de dos milions de TEU i s'ha batut el rècord històric del 2019

2 min
Un vaixell portacontenidors a la terminal BEST del port de la capital catalana.

BarcelonaEl Port de Barcelona dona per assolida la recuperació de l'economia de la importació i l'exportació. Aquesta entitat ha confirmat, amb les dades de juliol, que se segueixen transportant més contenidors que abans de la pandèmia i que s'ha superat el rècord que es va marcar entre el gener i el juliol del 2019. Si bé el tràfic total encara és inferior al de fa dos anys, hi ha raons per a l'optimisme, com, per exemple, que l'exportació de vehicles segueixi tirant fort del carro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, en els primers set mesos de l'any s'han traslladat 2,08 milions de TEU (un TEU és la mesura estàndard que equival a un contenidor de 20 peus), una xifra que trenca el rècord establert en el mateix període d'abans de la pandèmia, quan a aquestes altures s'havia transportat un 4,1% menys de contenidors. A banda, són nivells un 30,4% superiors als de l'any passat.

"Les exportacions (65.680 TEU) continuen superant les importacions (54.171 TEU), però gairebé s'igualen pel que fa al seu creixement: els contenidors embarcats al port de Barcelona pugen un 17,3%, mentre que els desembarcats ho fan un 16,2% respecte al 2020", explica l'organisme responsable en un comunicat.

El que encara no creix per sobre dels nivells prepandèmia és el tràfic total al port de Barcelona. Entre el gener i el juliol aquest punt marítim porta acumulades 38,5 milions de tones en les seves operacions, una xifra que suposa superar en un 16,6% el volum de l'any passat però quedar-se encara un 5% per sota del tràfic total de juliol del 2019. Així i tot, el Port destaca que es manté la tendència alcista iniciada des de finals de l'any passat.

Un dels sectors que estan col·laborant a fer que això sigui així és el de l'automòbil, que anota aproximadament 318.800 unitats transportades. Això vol dir que s'han traslladat un 23,7% més de vehicles que l'any passat, un creixement sobretot aconseguit gràcies al fet que les exportacions de cotxes creixen un 41%.

El trànsit de passatgers, un 20% inferior

A l'altre costat de la balança, el descens del gas natural i de la benzina fan que caigui el tràfic de líquids a dojo un 11,8%. El trànsit de passatgers també està prop d'un 20% per sota del de l'any passat. "La baixada ve produïda pels creuers, que, tot i el retorn a l'activitat des del passat mes de juny, encara acumulen una davallada del 78,7% per tots els mesos d'inactivitat", es conclou en el comunicat.

stats