La recuperació postcovid
Economia 18/08/2021

Les exportacions i la recuperació de l'automòbil impulsen el tràfic al port de Barcelona

Entre el gener i el juliol s'han transportat més de dos milions de TEU i s'ha batut el rècord històric del 2019

2 min
Un vaixell portacontenidors a la terminal BEST del port de la capital catalana.

BarcelonaEl Port de Barcelona dona per assolida la recuperació de l'economia de la importació i l'exportació. Aquesta entitat ha confirmat, amb les dades de juliol, que se segueixen transportant més contenidors que abans de la pandèmia i que s'ha superat el rècord que es va marcar entre el gener i el juliol del 2019. Si bé el tràfic total encara és inferior al de fa dos anys, hi ha raons per a l'optimisme, com, per exemple, que l'exportació de vehicles segueixi tirant fort del carro.

Així, en els primers set mesos de l'any s'han traslladat 2,08 milions de TEU (un TEU és la mesura estàndard que equival a un contenidor de 20 peus), una xifra que trenca el rècord establert en el mateix període d'abans de la pandèmia, quan a aquestes altures s'havia transportat un 4,1% menys de contenidors. A banda, són nivells un 30,4% superiors als de l'any passat.

"Les exportacions (65.680 TEU) continuen superant les importacions (54.171 TEU), però gairebé s'igualen pel que fa al seu creixement: els contenidors embarcats al port de Barcelona pugen un 17,3%, mentre que els desembarcats ho fan un 16,2% respecte al 2020", explica l'organisme responsable en un comunicat.

El que encara no creix per sobre dels nivells prepandèmia és el tràfic total al port de Barcelona. Entre el gener i el juliol aquest punt marítim porta acumulades 38,5 milions de tones en les seves operacions, una xifra que suposa superar en un 16,6% el volum de l'any passat però quedar-se encara un 5% per sota del tràfic total de juliol del 2019. Així i tot, el Port destaca que es manté la tendència alcista iniciada des de finals de l'any passat.

Un dels sectors que estan col·laborant a fer que això sigui així és el de l'automòbil, que anota aproximadament 318.800 unitats transportades. Això vol dir que s'han traslladat un 23,7% més de vehicles que l'any passat, un creixement sobretot aconseguit gràcies al fet que les exportacions de cotxes creixen un 41%.

El trànsit de passatgers, un 20% inferior

A l'altre costat de la balança, el descens del gas natural i de la benzina fan que caigui el tràfic de líquids a dojo un 11,8%. El trànsit de passatgers també està prop d'un 20% per sota del de l'any passat. "La baixada ve produïda pels creuers, que, tot i el retorn a l'activitat des del passat mes de juny, encara acumulen una davallada del 78,7% per tots els mesos d'inactivitat", es conclou en el comunicat.

stats