Empreses
Economia 16/07/2022

Ezentis, la batalla que es resisteix al milionari que va avalar el Barça

L'empresari català José Elías es va convertir en el principal accionista de l'empresa, que ara busca contra rellotge finançar el seu deute

4 min
Francisco José Elias en una imatge d'arxiu

MADRIDSemblava que aquest cop la història no tindria un final feliç, però un gir de guió els darrers dies pot fer que l'empresari (i milionari) José Elías (Badalona, 1976) sumi una altra victòria en el món dels negocis. La companyia Ezentis, de la qual Elías és el màxim propietari amb un 70% del capital, ha estat molts dies a la corda fluixa després que la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) rebutgés fa dues setmanes el rescat de 70 milions que va demanar. Arran del no de l'organisme públic, les accions de la companyia es van arribar a desplomar un 36%, fins al punt que cada títol va arribar a valdre 0,0555 cèntims d’euro, el seu mínim històric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara bé, després d’una setmana sota mínims, els rumors d’un possible acord per refinançar el seu deute, que puja fins als 157 milions d’euros, han portat aquesta empresa de l’Íbex-35 a disparar-se a la borsa. Ara, el valor de cadascuna de les accions ha escalat fins als 0,10 cèntims d’euro. La companyia, dedicada a les infraestructures per a telecomunicacions, no dona el braç a tòrcer malgrat que tot la portava a apropar-se cada cop més al precipici. Fonts de l’entorn de l'empresa apunten a l’ARA que les converses amb els bancs per buscar una sortida al deute continuen. “Hi ha alternatives [a la SEPI], no hi ha res tancat”, insisteixen les mateixes fonts, que sostenen que s’està treballant “dia i nit” per buscar una solució.

Per a Elías suposaria un baló d’oxigen tenint en compte que va invertir fins a 40 milions d’euros per aconseguir la majoria del capital. "El seu objectiu era reflotar la companyia", sosté una font propera. De fet, quan aquest empresari català va aterrar a l'empresa es va trobar el sarau muntat: no només un altíssim deute d’exercicis anteriors, sinó també irregularitats comptables que havien deixat Ezentis ferida de mort.

“No ha tingut temps de fer res”, apunta una font de l’entorn empresarial. El cert, però, és que l’aposta que ha fet Elías per Ezentis no destaca, precisament, per haver sigut un camí de roses. El juny de l'any passat, el milionari badaloní ja va intentar fer créixer aquest negoci a través de la fusió amb Rocío Servicios Fotovoltaicos, una empresa que també és propietat seva. Finalment, però, la Comissió Nacional de Mercats de Valors (CNMV) va anul·lar l'operació. Ezentis ni està posant ni ha posat les coses fàcils a un home que d'ençà que va fer el salt a la fama, fa poc més d'un any, sembla que l'únic que l'ha perseguit en aquesta vida són els èxits empresarials, més si es té en compte que l'any passat es va col·locar en el lloc número 30 de la llista Forbes dels 100 espanyols més rics.

El "desconegut" avalador del Barça

El seu nom va començar a ocupar titulars quan va aparèixer en plenes eleccions del Barça. Elías va donar suport a l'aportació de 35 milions per completar l'aval que necessitava Joan Laporta per presidir el club. El que no coneixia aleshores, però, era el forat de 1.350 milions i el patrimoni net negatiu de 451 milions que havia deixat l'última directiva de Josep Maria Bartomeu ¿Hauria actuat diferent? El cert és que el seu historial destaca per ser el d'un home que posa el nas en tota mena de negocis.

Per bé que es defineix com un "milionari amb mentalitat de pobre", com va assegurar en una entrevista a la SER, el coixí que acumula el va empènyer a llançar Orus Energía, una comercialitzadora a través de la qual compraria l'energètica catalana que cotitza a la borsa Audax Renovables (actual propietari). Després arribaria una opa a Fersa Energies Renovables i inversions a un reguitzell de companyies. L'última gran adquisició és la compra del 100% de congelats La Sirena. Coixí de ric, però mentalitat de pobre, reitera sempre Elías. "Si fos ric tindria una col·lecció de Ferraris al garatge, i només en tinc un. Jo volia el Ferrari per al dia a dia, per anar al Mercadona", defensava a la SER, on assegurava que "em veuen com un pallús, com un foraster al món empresarial".

Malgrat els entrebancs que se li han pogut presentar amb Ezentis, Elías té entre cella i cella reflotar l'empresa, comenta l'entorn. "Don’t make me walk if I can fly!", resumeix el seu estat de WhatsApp. Tot i que no ho fa en persona. L’empresari, que ha declinat explicar a l’ARA com està vivint la situació financera de l’empresa, no està capitanejant directament aquest estira-i-arronsa per refinançar el deute, sinó que ho estan fent els dos consellers que té a Ezentis en representació seva: Anabel López Porta i Eduard Romeu Barceló. 

Fonts de l’entorn de l'empresa insisteixen en el potencial de la companya i recorden l’ampli negoci que té a Espanya. De fet, l’empresa té molts contractes vigents amb altres gegants de l’Íbex-35 com ara Telefónica. “Els bancs són conscients que no es pot deixar [tirada] d’un dia per l’altre una empresa així”, apunten. En tot cas, les setmanes vinents seran claus per si Elías suma, o no, de bracet amb el sector financer, una victòria més al seu palmarès de negocis.

stats