Farmacèutiques

Grifols obre la porta a fer més desinversions per reduir el deute

La companyia espera tancar l'operació de la seva filial xinesa abans d'acabar l'any

2 min
Junta general d'accionistes de Grifols, a la seva seu de Sant Cugat

BarcelonaCanvi d'època per a Grifols. La catalana d'hemoderivats ha iniciat el 2023 amb bons números després d'una època de turbulències, i ara es focalitza a reduir deute a partir de desinversions. Així ho ha assegurat el nou president i conseller delegat de la companyia, Thomas Glanzmann, durant la junta d'accionistes celebrada a Sant Cugat aquest divendres, la primera en què Grifols està comandada per un directiu extern a la família.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Després d'anys difícils per la falta de plasma, Grifols torna, renovada, a aixecar el vol i es prepara per a una etapa de creixement", ha dit Glanzmann. Durant la seva compareixença davant els accionistes, el flamant president ha assegurat que està centrat en la reducció del deute, que puja, a hores d'ara, a uns 9.200 milions d'euros. "L'estem abordant per assegurar el nostre futur creixement sostenible, reduir els pagaments d'interessos, millorar el flux d'efectiu i, eventualment, permetre'ns tornar a pagar-los dividends a tots vostès", ha assegurat.

En aquest sentit, Grifols està ultimant la venda d'una part de la seva filial xinesa, Xangai RAAS, de la qual controla ara un 26,2%, i espera rebre'n 1.500 milions de dòlars. La responsable de relacions amb els inversors, Núria Pascual, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la junta que la companyia calcula tancar aquesta operació "abans de finals del 2023". A més d'aquesta, la companyia ha apuntat que no es descarten més "desinversions selectives" per continuar retallant el deute.

Canvis a la cúpula

Aquesta nova era que ha anunciat Glanzmann ve acompanyada d'una reestructuració de la cúpula, que ja s'ha anat anunciant en les darreres setmanes i que s'ha aprovat finalment a la junta d'aquest divendres. Glanzmann va ser nomenat el maig passat conseller delegat de Grifols, després d'haver substituït ja al febrer Steven Mayer com a president del grup.

Els fins aleshores coconsellers delegats, Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura –fill i germà del president d'honor de la companyia, Víctor Grífols Roura– van passar a ocupar altres càrrecs a la cúpula directiva: director d'operacions i director general corporatiu, respectivament.

Amb aquests canvis a la cúpula, Grifols intenta resoldre la crisi de la cotització pels dubtes del mercat sobre el seu deute i enfocar-se en l'obtenció de resultats. En la mateixa línia, Mayer va elaborar un pla d'estalvi que preveu uns 2.300 acomiadaments, la gran majoria als EUA, a més de tancar centres de donació de sang que no siguin eficients, entre altres mesures.

Segons han explicat durant la junta d'accionistes, aquest pla ja s'ha executat gairebé del tot, amb el qual han aconseguit uns estalvis de 450 milions, i també han afirmat que no preveuen nous ajustos de personal.

stats