Farmacèutiques
Economia 21/02/2023

Nou relleu a la presidència de Grifols: Glanzmann substitueix Mayer

El canvi a la cúpula arriba dies després de l'anunci de 2.300 acomiadaments

2 min
El nou president de Grifols, Thomas Glanzmann

BarcelonaMotius de salut i altres motius personals del fins ara president executiu de Grifols, Steven F. Mayer, han desembocat en el segon relleu en menys de cinc mesos al capdavant de la farmacèutica catalana. El seu successor és el fins ara vicepresident, Thomas Glanzmann, que ha estat nomenat amb efecte immediat pel consell d'administració, després d'acceptar la dimissió de Mayer. Aquest canvi a la direcció arriba una setmana després de l'anunci de 2.300 acomiadaments del gegant dels hemoderivats, la gran majoria dels quals als Estats Units, dins un pla de millores amb el qual pretén estalviar 400 milions d'euros en costos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A finals de setembre, l'històric Víctor Grífols Roura, principal responsable del creixement de la companyia des dels anys 80, abandonava la presidència no executiva i passava a ser president d'honor. Es donava entrada així, amb el consegüent nomenament de Mayer, a la primera presidència d'una persona externa a la família fundadora. Amb el seu nomenament, Mayer se situava aleshores per sobre dels dos coconsellers delegats, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, germà i fill de l'aleshores president sortint, respectivament. Ara, el primer ha estat nomenat vicepresident del consell d'administració, en successió de Glanzmann, que combinarà la nova tasca amb la seva funció de conseller delegat.

Glanzmann, d'origen suís i a la companyia des del 2006, ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera professional vinculat a la indústria de plasma. Ha ocupat càrrecs com la presidència de Baxter Bioscience i també la d'European Biotech, a més de ser conseller delegat d'Immuno International. "Creiem en el nomenament del senyor Glanzmann, que compta amb una profunda experiència internacional i executiva, a més d'un ampli coneixement de la indústria del plasma i de la companyia", manifesta el consell d'administració.

El mateix consell ha aprovat també el nomenament de James Costos com a membre i president de la comissió de sostenibilitat en substitució de Glanzmann, així com el cessament del mateix Costos com a membre i president de la comissió de nomenaments i retribucions. Carina Szpilka ha estat designada membre i presidenta d'aquesta comissió. Mayer no continuarà com a conseller de Grifols.

Amb l'arribada de la pandèmia, la farmacèutica catalana, present a 110 països, va haver de tancar els centres de recol·lecció de plasma, cosa que li va suposar un impacte negatiu en els resultats. De fet, a inicis de 2020 el valor de les accions de Grifols era de 34 euros i ara volta els 14,4 euros, després de caure fins als 8,3 euros l'octubre passat. Analistes consultats per l'Ara veien previsible que la companyia portés a terme una retallada de plantilla, així com que permetria l'entrada a un soci en algun dels seus negocis al món. Grifols té una part molt important del seu mercat als Estats Units i una de les seves joies és a la Xina, on treballa amb un soci local.

stats