Farmàcia
Economia 28/02/2022

La manca de plasma arran de la pandèmia frena Grifols

Els beneficis de la multinacional catalana cauen un 70% i les vendes un 7%

ARA
2 min
Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, consellers delegats de Grifols.

BarcelonaLa multinacional catalana d'hemoderivats Grifols va guanyar 182,8 milions d'euros el 2021, la qual cosa suposa un 70,4% menys que el 2020, a causa de la forta incidència del covid-19 sobre el seu negoci, que es va traduir en un impacte net en termes de benefici brut d'explotació o ebitda de 503 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Grifols, que no presentava els seus comptes al mercat des del primer semestre del 2021, ha donat a conèixer aquest dilluns que l'any passat va ingressar 4.933,1 milions d'euros, un 7,6% menys. La pandèmia ha fet que Grifols retallés substancialment la seva capacitat de proveïment de plasma, que és la primera matèria necessària per produir els seus medicaments, i d'aquí la caiguda dels seus guanys, encara que la companyia subratlla que l'obtenció de plasma guanya impuls i que va augmentar un 4% els últims tres trimestres, segons recull Efe.

Per divisions, la principal, denominada Bioscience, relacionada amb la fabricació i comercialització de medicaments derivats del plasma, va aportar 3.815 milions d'euros, un 10,1% menys. La divisió Diagnostic, dedicada a la fabricació i desenvolupament d'aparells, instrumentació i reactius per a la medicina transfusional, va aportar 779,1 milions, un 0,4% més, mentre que l'hospitalària va generar 141,2 milions (+19%) i la denominada Bio Supplies va aportar 225,8 milions més (+0,7%).

El volum total de plasma recol·lectat durant el 2021 per l'empresa de la família Grífols va caure un 4% en comparació amb el 2020, reconeix Grifols, que ha dissenyat un nou esquema de compensació per als donants i que confia que la recuperació dels volums de plasma "s'acceleri al llarg del 2022". Dels 503 milions d'impacte sobre l'ebitda causats per la pandèmia, 420 milions es deriven dels menors volums de plasma, i 150 milions més, de la compensació econòmica més gran abonada als donants, si bé les vendes de tests de detecció de covid van tenir un impacte positiu de 68 milions.

Des que van començar els problemes de proveïment de plasma, Grifols ha dedicat molts recursos a adquirir centres de donació d'altres companyies, i actualment està immersa en la compra de l'alemanya Biotest. De fet, Grifols va destinar a adquisicions el 2021 520 milions, 394 dels quals a reforçar el seu accés al plasma i els altres 126 milions a la seva capacitat d'innovació, amb apostes per companyies com Alkahest i GigaGen.

Previsions optimistes

Grifols preveu tornar al creixement i a millorar la seva rendibilitat a mesura que les donacions de plasma es normalitzin, assegura la companyia en un comunicat, i afegeix que espera que els ingressos i marges millorin progressivament al llarg del 2022 amb el suport de la diversitat geogràfica i de productes, la forta demanda, un entorn favorable de preus i la disminució del cost per litre. Grifols assegura que els centres adquirits a altres companyies i les noves obertures li aportaran una capacitat addicional de 2 milions de litres de plasma l'any.

L'any passat, Grifols va invertir 329,3 milions d'euros en R+D+I i va destinar 280,9 milions d'euros a inversions de capital.

stats