Immobiliari
Economia 28/01/2024

La febre del lloguer a Barcelona: "Arriben 50 peticions en una tarda, la gent està desesperada"

Un de cada tres pisos de menys de 1.000 euros a la capital catalana dura 24 hores a Idealista

4 min
Una dona passant per davant d’un aparador amb ofertes de pisos i habitatges en venda a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaLa safata d'entrada s'omple de correus i el telèfon no para ni un moment. Una tempesta de sol·licituds es desencadena a l'oficina de la petita immobiliària que regenta la Rosa (nom fictici) a Barcelona: acaba de penjar un pis amb condicions atractives a un portal d'anuncis qualsevol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És una realitat que viuen cada vegada més agents immobiliaris. "Quan publiquen un anunci, hi ha tanta demanda, que pràcticament els col·lapsa l'agència", explica a l'ARA el director d'estudis del portal Pisos.com, Ferran Font. La pluja de sol·licituds no només és virtual: fins i tot es presenten clients in situ a demanar lloguers.

Lloguers exprés, quan l'anunci dura un dia

Aquest frenesí per buscar un habitatge de lloguer és viscut per molts clients en el moment de la visita: fer-se un forat per veure el pis ja és una victòria en molts casos. De fet, un de cada tres habitatges de menys de 1.000 euros a Barcelona es lloga en escasses 24 hores després de penjar-se l'anunci, segons dades d'Idealista a tancament de novembre.

Aquesta demanda és especialment alta en aquells habitatges d'entre 750 i 1.000 euros, mentre que en els anuncis d'entre 1.000 i 1.500 euros es dona en un de cada cinc casos. La taxa de pisos a la capital catalana que duren menys d'un dia és del 18%, en la línia de les grans capitals. Idealista té una mitjana de 5.700 anuncis actius al dia a la seva plataforma a la ciutat de Barcelona.

Segons aquest mateix portal, la capital catalana és la quarta capital de província amb una major pressió de la demanda. Cada pis anunciat a Barcelona rep de mitjana 40,2 sol·licituds per correu, mentre que la mitjana espanyola se situa en 24,7. En el cas de Fotocasa, cada anunci rep entre 15 i 20 sol·licituds de visita, però aquells que presenten unes millors condicions per als clients per ubicació, preu i estat de conservació, poden rebre més de 100 contactes.

Pisos que no surten al mercat

Fonts de Fotocasa consultades per aquest diari expliquen que la demanda de lloguer és tan alta i es lloga tan de pressa que les immobiliàries sovint no tenen temps ni de treure l'anunci dels portals. "També passa que molts anuncis no arriben a pujar-los perquè quan l'inquilí marxa, té un amic o familiar que el vol llogar. No arriba a sortir al mercat", expliquen fonts d'aquest portal a l'ARA.

En aquests moments, els districtes amb major demanda (i els que tenen uns preus de lloguer més assequibles) són Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Andreu, seguits en ordre de contactes rebuts per Sants-Montjuïc, Sant Martí, Gràcia, Ciutat Vella, Eixample, Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. El més barat (Nou Barris) i el més car (Sarrià-Sant Gervasi) se separen per una diferència de 370 euros al mes de mitjana, segons aquest portal.

Allaus de demanda

"En una tarda t'arriben cinquanta sol·licituds, l'endemà al matí, cinquanta més, i així cada dia. La gent està desesperada", explica la Rosa en una conversa telefònica amb aquest diari. És el cas de qualsevol pis d'entre cinquanta i setanta metres quadrats que estigui en bones condicions, ben ubicat i tingui llum.

Aquesta situació d'alta demanda perjudica el consumidor, que té més dificultats per trobar l'habitatge que necessita. "En una agència petita és impossible gestionar tot això. Fem un filtre ràpid: la gent que es presenta sense gaire informació, l'eliminem. Aquells que aporten més coses els seleccionem i els primers que ens truquen els posem al principi de la llista", explica.

Sovint això suposa que d'un centener de peticions, parlen amb unes 20 o 25 persones, i aleshores fan un altre filtre i habiliten dos dies perquè els 10 millors puguin veure el pis. "El problema és que tots els perfils encaixen, tots tenen bones nòmines i contractes a Espanya", afegeix. Diu que abans s'adaptaven una mica per facilitar les visites, però que ara, si no venen quan toca, es queden fora.

Vols el pis? Digue'm els teus hobbys

Al final, qui acaba escollint és el propietari. Pel camí, els aspirants preparen cartes de presentació i fins i tot els demanen que els parlin dels seus hobbies. "També demanem que parlin del seu futur, perquè si una persona té previst marxar en dos anys, el propietari haurà de tornar a pagar els nostres honoraris, com indica la nova llei d'habitatge", detalla la Rosa.

Des d'aquesta modificació, que va servir perquè el llogater quedés alliberat d'aquesta càrrega impositiva, molts propietaris fan firmar clàusules als seus inquilins en què es comprometen a pagar un mes d'indemnització per any no complert, explica la Rosa.

Els més joves, principals afectats

"Ens trobem en una situació en què tenim un mercat molt desequilibrat quant a oferta i demanda. Aquesta diferència té un impacte sobretot en els més joves i les llars que tenen més dificultats econòmiques. Aquells que donen menys seguretat al propietari des d'un punt de vista econòmic són els que no passen aquest càsting", explica Font.

El cert és que això porta a una situació anòmala perquè l'activitat, des del punt de vista de tancament de contractes, està caient des del 2022. Cada vegada se'n signen menys i alhora la demanda està estrenyent els preus.

"Els preus del lloguer estan en màxims, segueixen pujant, però menys del que ho feien fa mig any. Alhora hi ha dubtes de com la nova legislació, que arribarà al febrer, impactarà al mercat. El 2024 l'evolució de mercat és una incògnita", afegeix aquest expert.

stats