Finances personals

Accessoris de mòbils: ¿els de l'iPhone són més cars, però quant?

Els telèfons amb sistema Android tenen carregadors i accessoris molt més barats, cosa que la normativa europea hauria de canviar el 2024

3 min
Un carregador de mòbil, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls problemes per trobar un carregador compatible amb el mòbil, que afecta sobretot els usuaris d'iPhone, s'haurien d'acabar l'any que ve, amb la unificació de carregadors, però les diferències entre els complements per a mòbils, com ara auriculars, micròfons i connectors de diversos tipus, es mantindran.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'octubre del 2024 entrarà en vigor a la Unió Europea l'obligació de vendre només carregadors d'aparells electrònics amb port USB-C. La normativa europea, aprovada el novembre passat, va trigar uns deu anys a veure la llum a causa, entre altres raons, de la pressió d'Apple, que la considera una amenaça. De fet, la majoria de dispositius amb el sistema operatiu Android –marques com Samsung, Huawei, LG, Google, Xiaomi, OnePlus i Nokia– ja utilitzen l'USB-C, per la qual cosa el canvi afectarà sobretot la multinacional fundada per Steve Jobs, que haurà de readaptar els seus productes i decidir què fa amb el seu model de carregador, anomenat Lightning.

La diferència entre els carregadors per a Android o per a Apple pot ser mínima quant a mida i velocitat de càrrega, perquè depèn més de cada disseny individual que no pas del tipus de mòbil, però en canvi el preu pot variar molt. Mentre que la majoria de marques incorporen un carregador amb el mòbil, Apple obliga a comprar-lo separadament i és en aquest punt on aplica preus més elevats que els carregadors normals, aprofitant que el seu model és l'únic que funciona amb els seus aparells.

Per exemple, un carregador –cable i endoll– amb connexió USB-C en una botiga o en un portal d'e-commerce com Amazon pot costar entre 8 i 20 euros, mentre que a la botiga d'Apple en costa uns 50: 25 euros el cable i 25 més l'endoll. No obstant això, la diferència de preus té una solució, que és buscar carregadors Lightning que no siguin de marca Apple, sinó d'altres fabricants. En aquests casos els preus s'igualen amb els dels USB-C, tot i que Apple avisa que no és recomanable fer-los servir perquè hi ha el perill que malmetin l'aparell.

Cal tenir en compte que Apple sí que utilitza l'USB-C per a alguns aparells, com ara tauletes i portàtils iMac. A més, també té un segon sistema de carregadors sense fils anomenat Magsafe, amb preus semblants als del Lightning.

Auriculars de diversos tipus

Els auriculars són un altre element que varia segons el tipus de mòbil. En el cas dels auriculars amb fil, Apple utilitzava la connexió típica de clavilla estàndard no només en la resta de marques de mòbil, sinó també en altres tipus d'aparells de so, però va canviar-la fa alguns anys. Actualment, els nous models d'iPhone tenen un únic forat per connectar-hi el carregador i els auriculars, que tenen una connexió igual, és a dir, de model Lightning. Això no impedeix que s'hi puguin connectar uns auriculars típics amb minijack, però cal comprar l'adaptador, que costa 10 euros. El connector invers –per adaptar auriculars amb connexió Lightning a aparells amb entrada de minijack– val 45 euros.

A la web d'Apple, els auriculars amb connexió Lightning costen 19 euros. En comparació, els auriculars d'altres marques i, per tant, amb clavilla tradicional, poden baixar fins als 6 o 7 euros, però amb una qualitat de so inferior. Pel que fa als auriculars sense fil, els preus són molt variables tant a Apple com en dispositius amb Android i es mouen entre els 15 euros i més de 1.000, segons el tipus, la qualitat de so i el fabricant.

En canvi, els micròfons tenen preus molt semblants, tant amb connectors USB-C com amb Lightning. En alguns casos, un micròfon petit –els anomenats de corbata– sense fils pot valdre poc més de 30 euros, encara que hi ha opcions molt més cares que permeten gravar amb una qualitat molt millor. Els que tenen fils poden baixar fins als 20 o 25 euros.

Els micròfons més grans de taula tenen preus més alts, també perquè solen ser més bons. El preu tampoc canvia gaire entre els que funcionen amb iPhone i els que funcionen amb altres sistemes i depèn molt més de la marca i la qualitat.

stats