La fiscalia s'inclina per acusar per falsedat els administradors de Bankia

També s'afegiria el delicte d'estafa d'inversors per la sortida a borsa del 2011

El macrojudici per la sortida a borsa de Bankia el 20 de juliol del 2011 només està pendent d'una data, el 22 de juliol, que és la que ha donat el tribunal a la fiscalia i les acusacions per presentar els seus escrits de conclusions definitives. I l'expectativa se centra en la fiscal Carmen Launa, és a dir, en el seu escrit de conclusions definitives. Un cop presentats, les defenses tindran un termini per elevar les seves conclusions definitives. El judici s'ajornarà fins al setembre, quan aquests informes s'han de presentar 'in voce' al plenari abans que es declari el vist per a sentència.

El judici va començar a l'Audiència Nacional, a la seu de San Fernando de Henares, el 26 de novembre del 2018 al matí. I es va inaugurar amb una sorpresa per als 34 acusats, incloent persones jurídiques que hi ha al banc (Bankia, BFA i Deloitte).

La fiscal Carmen Launa va anunciar en el seu torn de paraula que estudiava ampliar la seva acusació i afegir el delicte de falsedat comptable al d'estafa d'inversors, l'únic que havia plantejat fins aleshores. La fiscal Launa va substituir Alejandro Luzón, que va presentar l'escrit d'acusació provisional.

El judici ha superat aquest dimecres l'última fase provatòria, la documental, després de la prolongada fase superpericial, en què els dos pèrits del jutge Fernando Andreu, primer, i de la fiscalia, després -els inspectors del Banc d'Espanya Antonio Busquets i Víctor Sánchez-, es van sotmetre a un llarg acarament de gairebé tres setmanes, amb al voltant de 10 pèrits contractats pels acusats i per Bankia, BFA i Deloitte.

I aquesta fase provatòria acaba amb l'espasa de Dàmocles esgrimida per la fiscal Launa el 26 de novembre: l'ampliació de l'acusació incorporant el delicte de falsedat comptable.

Fonts consultades per l'ARA assenyalen que la sala quarta penal, la que forma el tribunal a través d'Ángela Murillo, presidenta i ponent de la sentència -que s'espera per a Nadal del 2019 o Reis del 2020-; Francisco Martel, i Teresa Palacios, ja coneix que la fiscalia ampliarà la seva acusació.

Això suposaria un important increment de pena, així com augmentar el nombre d'acusats -la fiscalia acusa fins ara només Rodrigo Rato, José Luis Olivas, Francisco Verdú i José Manuel Fernández Norniella pel delicte d'estafa d'inversors- pel delicte de falsedat dels comptes anuals del 2011, amb els quals es va sortir a borsa el 20 de juliol del 2011.

Un antecedent a tenir en compte per a la sentència de Bankia és la sentència condemnatòria de la CAM el 2017 pel delicte d'estafa d'inversors i falsedat comptable. Tant Murillo com Martel van formar part del tribunal, i aquest últim va ser el ponent.

La sentència està pendent de la decisió del Tribunal Suprem sobre els recursos de cassació. Segons una providència del tribunal de dimarts passat, 9 de juliol, la decisió serà anunciada, en principi, si no hi ha pròrroga addicional, el 28 de juliol.