Economia 15/03/2018

Florentino presumeix de tenir la primera concessionària del món

El president d’ACS promet no trossejar Abertis en l’oficialització de l’acord amb Atlantia

Júlia Manresa
3 min
Els directius d'ACS, Atlantia i Hotchief en la roda de premsa convocada per anunciar l'acord per quedar-se amb Abertis.

MadridVan començar sent rivals en una guerra d’opes i ahir van acabar asseguts de costat i encaixant mans satisfets d’haver tancat l’operació de l’any a l’Íbex. El president d’ACS, Florentino Pérez; el seu delfí i president de Hochtief, Marcelino Fernández Verdes, i el conseller delegat d’Atlantia, Giovanni Castellucci, van formalitzar ahir visiblement satisfets l’acord que els permetrà compartir el control d’Abertis a canvi de 18.200 milions en metàl·lic. “Aquest projecte suposarà la creació del principal grup constructor a nivell mundial i la cartera de concessions més gran del món”, proclamava ahir orgullós Pérez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La roda de premsa que van convocar les tres parts a la seu de la constructora del president del Reial Madrid no va servir, però, per donar gaires més detalls de l’operació. Les tres empreses crearan una societat hòlding a través de la qual controlaran Abertis. La italiana Atlantia, la primera que es va interessar formalment per Abertis, tindrà la paella pel mànec perquè controlarà un 50% més una acció d’aquesta nova societat i, a més, injectarà 2.500 milions d’euros a Hochtief per passar a tenir el 24% del seu accionariat. La resta de la societat que controlarà el 100% d’Abertis estarà repartida en un 30% per a ACS i un 20% per a Hochtief.

Més enllà d’això, Pérez i Castellucci van deixar clar que Abertis continuarà sent la marca d’aquesta nova societat, sense determinar qui portarà la veu cantant. Segons va explicar Florentino Pérez, el president d’Abertis l’escolliran ara ACS i Hochtief, i el conseller delegat, Atlantia. Però respecte a la continuïtat de l’actual equip directiu no va voler mullar-se: “Potser algunes persones podrien continuar, ho parlarem en els pròxims dies”. Sobre la nacionalitat de la societat, no va tenir cap dubte: “Serà espanyola”.

Per culminar aquesta operació, la intenció dels futurs propietaris d’Abertis és fer una opa d’exclusió, és a dir, que es trauran de cotització totes les accions d’Abertis. En aquest punt és clau La Caixa. A través de Criteria, l’entitat és accionista de referència d’Abertis, amb un 21% del capital, i encara no s’ha pronunciat sobre l’operació. Tot i això, ahir Pérez va donar per descomptat que “la voluntat és vendre”, citant, de fet, les publicacions que ja ho avançaven ahir. Si ven, La Caixa es pot emportar més de 3.800 milions d’euros. En una situació similar hi ha la família Godia, que té un 5% d’Abertis. Un cop hagin venut serà possible l’opa d’exclusió.

El futur d’Abertis

L’acord subscrit per ACS, Atlantia i Hochtief fixa un equilibri de poders fins al 2022, que després s’hauria de revisar o renovar. Preguntat sobre la voluntat de vendre més endavant, Florentino Pérez va insistir que és una operació a llarg termini, tot i que amb matisos: “No hem arribat a aquest acord per trencar Abertis a trossets; volem que sigui a llarg termini i amb la il·lusió que sigui per a tota la vida, encara que de vegades la vida té les coses que té”.

Ara falta saber què passarà amb Cellnex (vegeu l’article adjunt) i amb Hispasat, el negoci de telecomunicacions del qual Abertis controla més d’un 57% i que és un dels actius clau que han marcat la intervenció del govern espanyol en aquesta operació, ja que controla part de les comunicacions de Defensa. L’actual Abertis negocia la venda d’Hispasat a Red Eléctrica, i cal saber quina és la intenció d’ACS i Atlantia en aquest sentit.

Precisament sobre el paper del govern espanyol, Castellucci tampoc va voler mullar-se. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va ser un dels que posaven més entrebancs a la venda d’Abertis a la italiana Atlantia, i la seva desaprovació va ser clau perquè s’anés coent després la contraopa de l’espanyola ACS. Ahir el mateix Nadal beneïa l’acord qualificant-lo de “lògic i correcte”. Respecte a aquesta qüestió, Castellucci només va dir que respectava tots els governs i que la intenció és “ser bons ciutadans a tot arreu”.

El paper del president de Hochtief en la roda de premsa va ser secundari. Marcelino Fernández Verdes es va limitar a assenyalar que el nou grup ja té identificats més de 200.000 milions en projectes de construcció i gestió d’infraestructures, principalment als Estats Units i el Canadà, però també a Austràlia i en menor mesura a Europa.

L’expectació per la que previsiblement serà l’operació de l’any era màxima, però la roda de premsa va ser breu, i mentre que Castellucci va insistir que no era un acord fet per “necessitat”, Florentino Pérez entrava a la sala satisfet: “Això sembla la Champions”.

stats