Energia

El fons australià IFM fa curt en la seva opa i només obté un 10,8% de Naturgy

Malgrat que no arriba al mínim establert, IFM es quedarà les accions i es converteix en el quart accionista de l'energètica

3 min
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés.

BarcelonaDel 17% al 22,7% de Naturgy. Era el percentatge que volia aconseguir el fons australià IFM amb la seva oferta pública d’adquisició d’accions (OPA) parcial sobre Naturgy. Però finalment només ha aconseguit el 10,83% del capital de l’energètica d’origen català. Malgrat quedar per sota dels objectius, el fons australià ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que renunciava al seu mínim i es quedava amb els pocs més de 105 milions d’accions obtingudes. Això converteix IFM en el quart accionista de l’energètica. Per davant té CriteriaCaixa, el braç inversor de La Caixa, que amb més del 26% és el primer accionista, i els fons Rioja Bidco i GIP, amb poc més del 20% cadascun.

Amb aquest resultat, IFM no aconseguirà un dels principals objectius de l'OPA. El fons australià volia obtenir dos seients al consell d’administració de l’energètica i tractar de tu a tu els altres dos fons que hi ha al capital. Però amb l’acceptació de l’opa que hi ha hagut, IFM podria optar, com a molt, a tenir-hi un sol conseller. Aquesta presència al màxim òrgan de govern de la companyia és important, perquè IFM havia proposat fins i tot reduir o suspendre el dividend de Naturgy perquè pogués acumular més múscul financer i tirar endavant el seu pla estratègic amb fortes inversions, cosa que no va agradar a molts accionistes, entre ells CriteriaCaixa, perquè Naturgy aporta via dividends gairebé la meitat dels fons que destina a la seva obra social.

De fet, l’estratègia de La Caixa ha sigut reforçar la seva presència en el capital de Naturgy des que es va llançar l’opa. L’entitat que presideix Isidre Fainé va dir que estaria disposada a arribar al 29,9% del capital (el límit per no haver de llançar una opa sobre el 100%) i ha anat comprant accions els últims mesos fins a superar de llarg el 26%. Però, tot i això, CriteriaCaixa no podria evitar una eventual majoria en contra si s’aliessin els tres fons presents al capital, cosa difícil d’altra banda. De fet, tant Rioja Bidco com GIP i, evidentment, CriteriaCaixa, ja van dir quan es va plantejar l’opa que no vendrien les seves participacions. També els membres del consell d’administració de Naturgy van dir que no vendrien les accions que en tenen a títol individual.

L’opa ha tingut un recorregut més llarg del que és habitual. IFM la va anunciar el gener del 2021, però per la pandèmia les entrades de capital a les grans empreses espanyoles requerien l’autorització del govern espanyol. Un vistiplau que no va arribar fins a l’agost. Al setembre, la CNMV va autoritzar l’operació i va començar el termini que tenien els accionistes per acceptar o no l’oferta. El termini es va tancar la setmana passada.

Naturgy val més que l’oferta

Finalment, IFM ha aconseguit 105,02 milions d’accions de Naturgy, que ha pagat a un preu de 22,07 euros l’acció, és a dir, ha invertit 2.318 milions d’euros per aconseguir el 10,8% de l’energètica. El preu inicial de l’oferta era de 23 euros per acció, però després IFM la va rebaixar a 22,07 euros perquè Naturgy va repartir dividends.

El preu pagat se situa per sota del valor actual dels títols de Naturgy. L’acció de l’energètica ha tancat a la borsa espanyola a 24,01 euros l’acció, després de pujar un 4,62%. El preu de les accions, que dimecres ja s’havien situat per sota del preu ofert per IFM, s’ha disparat després d’haver estat suspesa la cotització durant una estona.

Kyle Mangini, director global d’infraestructures d'IFM Investors, ha afirmat el desig de treballar estretament amb els accionistes de Naturgy perquè la companyia posi en marxa el seu últim pla estratègic. “Naturgy encaixa perfectament en l’estratègia d'IFM d’invertir a llarg termini en actius crítics amb fluxos de caixa sòlids, recurrents i regulats”, ha afegit. David Neal, conseller delegat d'IFM Investors, ha manifestat que “es tracta d’una inversió emocionant". I el vicepresident d'IFM Investors, Jaime Siles, ha expressat l'agraïment personal “a tots els accionistes que han venut les seves accions”.

Les claus

1. Ha fracassat l’oferta d’IFM?

El fons australià IFM volia aconseguir un 22,7% del capital de Naturgy i s'havia marcat un mínim del 17% per tirar endavant l’oferta pública d’adquisició. Però, malgrat que només ha aconseguit un 10,83% del capital, ha decidit renunciar al mínim i quedar-se les accions obtingudes.

2. Per què IFM decideix quedar-se les accions?  

IFM gestiona fons de pensions australians. El fons considera que, malgrat no haver aconseguit el mínim que s’havia proposat, el dividend per acció de Naturgy és prou atractiu per convertir en rendible l’adquisició d’un paquet d’accions d’aproximadament el 10,8% de l’energètica.

3. Com canvien els equilibris a Naturgy?  

En principi no sembla que l'operació hagi de tenir gaire repercussió. No obstant això, IFM ja ha dit que demanarà un seient al consell d’administració de l’energètica. Però hi ha dues derivades més. D’una banda, el free float (accions en mans de petits inversors, que són les que més es negocien a la borsa) de Naturgy es redueix. Per tant, la negociació als mercats disminuirà. I, d’altra banda, malgrat que CriteriaCaixa hi ha reforçat la participació, si els tres fons presents al capital (Rioja Bidco, GIP i IFM) es posessin d’acord, obtindrien, encara que per ben poc, la majoria del capital de l’energètica que presideix Francisco Reynés.

4. Quin és el valor real de Naturgy?  

D'acord amb el resultat de l’opa, el valor total de Naturgy seria d’uns 21.400 milions d’euros, perquè IFM n'ha pagat 2.318 milions per un 10,8% del capital. Però el mercat, en principi, valora l’energètica per sobre, perquè l’acció ha tancat a 24,01 euros, quasi dos euros (1,94) per sobre del preu pagat per IFM.

stats