Un fons australià presenta una opa sorpresa parcial a Naturgy

IFM ofereix més de 5.000 M€ pel 22% de l'energètica catalana i condiciona l'oferta a aconseguir-ne almenys el 17%

4 min
Logo de la seu de Naturgy

En només cinc anys, l'antiga Gas Natural –ara Naturgy– ha passat de ser una empresa catalana controlada i blindada per La Caixa i Repsol a ser una empresa molt més internacionalitzada en el seu accionariat amb la presència de fons d'inversió. Un procés en què aquest dimarts s'ha fet un nou pas després que el fons de pensions australià IFM hagi anunciat una oferta pública d'adquisició (opa) parcial sobre un 22,7% del capital de Naturgy, a un preu de 23 euros per acció i, per tant, un total de 5.060 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'oferta està dirigida a tots els accionistes de Naturgy, excepte als fons d'inversió GIP i Rioja Bidco (CVC), que ja han acordat no vendre les seves participacions i així ho han comunicat, i que sumen poc més del 40% del capital de Naturgy. Per tant, l'oferta va dirigida als petits accionistes de l'energètica, als inversors institucionals, i a CriteriaCaixa –el hòlding inversor de la Fundació Bancària La Caixa–, que té el 24% del capital de Naturgy. Criteria no ha volgut fer comentaris sobre l'operació.

L'oferta en ferm s'ha de presentar abans del 26 de febrer i requereix l'autorització explícita del consell de ministres i l'autorització de la direcció general de Comerç Internacional i Inversions del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no podrà autoritzar l'opa fins que tingui el vistiplau del govern espanyol, que el passat mes de març, dins de les mesures contra el covid-19, va blindar les empreses considerades estratègiques davant dels inversors de fora de la Unió Europea per la seva caiguda a la borsa. Així, qualsevol adquisició de més del 10% d'una empresa estratègica per un inversor no comunitari requereix l'autorització de l'executiu espanyol.

De la gas natural blindada a la Naturgy dels fons

IFM Global Infrastructure Fund, assessorat pel gestor de fons de pensions global australià IFM Investors, és qui ha anunciat formalment l'oferta pública voluntària i parcial d'adquisició (OPA) de fins a 220 milions d'accions de Naturgy Energy Group, que representen el 22,69% del capital social de la companyia, per un import de 5.060 milions d'euros, a raó de 23 euros per títol.

IFM considera que aquest preu, que es pagarà en efectiu, compleix les condicions per ser considerat "preu equitatiu", i es justificarà mitjançant un informe de valoració d'un expert independent. L'oferta s'ha presentat de manera voluntària i sense que Naturgy en tingués coneixement previ. L'oferta l'ha fet el fons de pensions australià IFM a través d'una societat amb seu a Luxemburg participada per una altra amb seu als Països Baixos, Global InfraCo, propietat d'IFM.

El preu de l'oferta suposa una prima del 28,9% sobre el preu mitjà ponderat de les accions de Naturgy en els últims sis mesos; del 22,7% sobre el preu mitjà ponderat per volum dels títols per al període dels últims tres mesos, i del 19,7% sobre el preu de l'acció de Naturgy al tancament de la cotització d'ahir dilluns (19,14 euros) .

El tomb del 2018: de Gas Natural a Naturgy

L'oferta pot ser un pas més en la transformació de Naturgy en una gran energètica controlada per fons d'inversió. La companyia, quan encara s'anomenava Gas Natural, estava controlada tradicionalment per La Caixa i Repsol, que amb la seva majoria a l'accionariat deixaven l'energètica blindada davant de qualsevol oferta.

Però el 2016 La Caixa i Repsol van donar entrada a un primer fons d'inversió, el nord-americà GIP, en el capital de l'energètica, i el 2018 Repsol es va vendre la seva participació del 20% i va donar entrada a un nou fons d'inversió. Aquell mateix any Gas Natural va passar a dir-se Naturgy. La Caixa es mantenia com a primer accionista, però sense una majoria de control i amb els fons com a companys de viatge.

A més, la cúpula va canviar, amb Francisco Reynes com a president executiu de Naturgy. Un directiu que ja havia viscut una experiència similar com a conseller delegat d'Abertis, companyia també controlada històricament per La Caixa, però on van entrar també fons en el seu accionariat i després d'una opa va acabar en mans de la italiana Atlantia i la constructora ACS de Florentino Pérez.

Mínim del 17%

L'efectivitat de l'oferta que s'ha notificat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) estarà subjecta a rebre les corresponents autoritzacions dels reguladors i de competència, així com a assolir un nivell mínim d'acceptació d'almenys 164.834 347 accions, equivalents a un 17% del capital social de Naturgy.

El preu de l'oferta s'ajustarà a la baixa en el cas que Naturgy pagui o declari qualsevol dividend, distribució o remuneració similar als seus accionistes abans de la liquidació de l'operació. IFM GIF finançarà la major part de l'adquisició mitjançant compromisos de capital dels seus inversors i la resta mitjançant deute bancari d'adquisició.

En la seva condició de gestor d'actius propietat de fons de pensions australians, IFM ha afirmat que el seu objectiu principal és obtenir un rendiment net sostenible a llarg termini mitjançant la inversió en companyies d'infraestructures "essencials i d'alta qualitat".

IFM és un dels principals gestors d'inversions en infraestructures del món. En el seu comunicat a la CNMV, assenyala: "El compromís d'IFM de participar en la transició energètica, juntament amb els seus 25 anys d'experiència en el sector d'infraestructures a tot el món i la seva filosofia d'inversió a llarg termini, ofereix un sòlid reforç al desenvolupament de la companyia". Precisament Naturgy ha ampliat la seva presència a Austràlia, d'on és el fons IFM, amb diverses inversions en energies renovables.

Actualment Naturgy té com a principals accionistes CriteriaCaixa (el hòlding inversor de la Fundació Bancària La Caixa), amb un 24,8% del capital; els fons Rioja Bidco, amb un 20,7%, i el fons GIP, amb un 20,6%. A més, un 21,7% del capital està en mans d'inversors institucionals; l'empresa gasista estatal d'Algèria Sonatrach en té un 4,1%, i la resta (aproximadament un 8%) pertany a petits accionistes.

L'oferta d'IFM arriba en un moment molt bo de liquiditat per a Naturgy, després que la companyia que presideix Francisco Reynés va tancar el litigi que mantenia amb Egipte fa poc més d'un mes, amb el cobrament d'uns 500 milions d'euros, a més d'actius per valor d'uns 300 milions. A més, el passat més de novembre Naturgy es va vendre la seva elèctrica xilena per 2.570 milions d'euros.

L'acció es dispara a la borsa

Els inversors han rebut amb satisfacció l'oferta parcial per Naturgy, que suposa valorar el 100% de la companyia en més de 22.700 milions d'euros. L'acció de Naturgy es disparava a mig matí un 16% i arrossegava a l'alça el selectiu espanyol. L'Íbex-35 ha obert a l'alça i a mig matí guanyava un 0,5% i s'encaminava cap a la recuperació dels 8.000 punts. Naturgy, en un fet rellevant a la CNMV, ha assegurat que s'ha assabentat de l'oferta aquest mateix dimarts al matí, i que és una opa "no sol·licitada". La companyia energètica ha indicat que el seu consell d'administració es pronunciarà sobre l'oferta "quan ho consideri oportú i, en qualsevol cas, quan sigui legalment preceptiu". Naturgy i el seu consell d'administració han contractat Citi i Freshfields perquè els hi donin assessorament. La companyia ha indicat que continuarà operant els seus negocis "en el millor interès dels seus accionistes".

stats